Йорданія купила наше зерно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Йорданія купила наше зерно

Аграрний ринок
918
Йорданія закупила 100 тис. т української пшениці, а Єгипет відновив участь України в тендерах з купівлі цієї зернової культури. Подальша активізація експорту дозволить операторам подолати планку в 10 млн. т до кінця цього року, вважають експерти.
Українські хлібороби пораділи першій перемозі в торгівлі зерном на світових ринках після скасування експортних мит. Вчора стало відомо про те, що наше зерно перемогло на тендері в Йорданії. Країна закупила на торгах 100 тис. т української пшениці за ціною $288, CIF з поставкою в грудні 2011 р. - січні 2012 р., що свідчить про високу конкурентоспроможність нашої пшениці.
На тендері в Єгипті вчора Росія обійшла Україну, запропонувавши нижчу ціну - на $6,78, повідомляє Reuters. У результаті єгипетський держоператор GASC закупив 120 тис. т російської пшениці з поставкою 1-10 січня 2012 р. Дві партії по 60 тис. т кожна були закуплені в компанії Louis Dreyfus. Вартість зернових склала $243,44/т плюс вартість фрахту - $15,9. У торгах брали участь також французька і аргентинська пшениця.
Треба зазначити, що для України сам факт участі у такому тендері - дуже позитивна новина, оскільки українського зерна на ринку Єгипту нема з 2008 р. Фахівців компанії-закупника, єгипетської GASC, свого часу не задовольнила якість нашої пшениці - наявність в ній домішок і низький відсоток протеїну. Тепер єгиптяни підняли планку вимог, і будуть перевіряти в портах зерно, що відвантажується з Україною. Рівень протеїну в зернових не повинен бути нижче 12%.
Україна зібрала в цьому році 22 млн. т пшениці, 10 млн. з яких підлягають експорту. Поки відвантажено понад 2 млн. т цієї культури.
Експерти сподіваються, що скасування мит, а також нинішнє зниження експортної активності по зерну нашого прямого конкурента - Росії - дозволить українським операторам до кінця року надолужити згаяне і домогтися відвантаження на рівні 10 млн. т зерна. Так, за даними Мінагропроду, з липня по вересень поставки зерна за кордон склали всього 3,3 млн. т. За іншими даними, в жовтні трейдери відправили на зовнішні ринки понад 1 млн. т зерна. "Нинішні обсяги експорту склали приблизно 4,5 млн. т. У жовтні було відвантажено близько 600 тис. т кукурудзи, що свідчить про активізацію експорту цієї культури. Ячменю на цей період поставлено на інші ринки 1,7 млн. т. Понад 2 млн. т поставлено на експорт пшениці", - розповідає аналітик зернових ринків компанії "Украгроконсалт" Єлизавета Малишко.
Якщо врахувати, що Україна за місяць може перевалювати 2-2,5 млн. т зерна, виходить, що до кінця грудня є можливість відвантажити додатково ще 5 млн. т. Таким чином, показник липня-грудня може скласти понад 10 млн. т. Це менше половини анонсованих Мінагропродом обсягів - 24-25 млн. т. Правда, глава відомства Микола Присяжнюк поставив нещодавно іншу планку - 27 млн. т. Аналітики вважають, що це точно утопічний сценарій. Якщо ті шість місяців маркетингового року (січень-липень) ми зможемо поставити за кордон ще 15 млн. т зерна, то сукупний обсяг експорту за підсумками року складе 25 млн. т, чого цілком можна досягти.
Тим часом на ринку в жовтні склалися найбільш сприятливі умови для відвантажень зерна. А саме - пшениці та кукурудзи. Мит немає, а Росія відчуває труднощі з транспортуванням свого зерна за кордон, що дає Україні можливість відіграти втрати попередніх місяців. Так, РФ станом на 26 жовтня поставила, за даними Мінсільгоспу Росії, понад 12 млн. т зерна, переважно пшениці. Зараз, за даними місцевих російських операторів, експорт зерна фактично заблокований; говорять в "АПК-Інформ", через брак залізничного складу. Оператори намагаються вивозити зерно до портів автомобільним транспортом, і це створило ажіотаж. У результаті послуга автоперевезення подорожчала в 2-3 рази, що знизило конкурентні переваги російського зерна.
Тож Україна отримала карт-бланш. Вже відомі лідери поставок в цьому сезоні. За даними компанії Grain Ukraine, перше місце зайняла компанія "Бунге", змістивши з цього місця "Нібулон" (він посідав перше місце з експорту в 2010-2011 МР.- Авт.). Друге належить "Хлебінвестбуду" - держоператору з приватними інвестиціями, а третє - компанії "Кернел".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас