Експерти допускають отримання кредиту МВФ без підвищення тарифів на газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти допускають отримання кредиту МВФ без підвищення тарифів на газ для населення

Енергетика
377
Експерти допускають, що Україна може отримати черговий транш кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) не підвищуючи тарифи на газ для населення.
При цьому експерти відзначають, що для того, щоб отримати кошти МВФ уряд України повинен буде запропонувати переконливу альтернативу.
Так начальник відділу аналізу фінансових ринків АБ "ІНГ Банк Україна" Олександр Печерицин відзначив, що для МВФ головне, щоб Україна виконувала заплановані бюджетні показники і утримувала дефіцит фінансів на допустимому рівні, при цьому підвищення тарифів на газ для населення, на думку Фонду, дає можливість Україні виконати вищевказані вимоги. Відповідно, якщо українська сторона запропонує альтернативу підвищенню тарифів, то, можливо, кошти МВФ вдасться отримати, не схвалюючи таке непопулярне рішення.
"Для МВФ найголовніше - це виконання Україною запланованих бюджетних показників. Природно, підвищення тарифів це той шлях, який дозволить Україні це зробити. Але з іншого боку, якщо уряд зможе переконати і довести, що він може знизити дефіцит іншими способами, то це, можливо, буде сприйнято МВФ як позитивний сигнал", - говорить Печерицин.
Водночас економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь хоч і не виключає отримання Україною коштів МВФ без підвищення тарифів, і все ж, враховуючи відсутність пропозицій щодо вирішення даного питання з боку уряду, вважає такий розвиток подій малоймовірним.
"Вірогідність отримання траншу кредиту МВФ без підвищення тарифів на газ для населення прагне до нуля. Єдиний варіант, за якого ми змогли б отримати ці кошти і не підвищувати тарифи, це якщо уряд зможе довести МВФ, що він може закрити дефіцит бюджету "Нафтогазу" за рахунок інших джерел, - говорить Жолудь. - Виходячи з того, що чіткого бачення щодо інших джерел поки немає, то відповідно я вважаю, що такий розвиток подій дуже малоймовірний".
При цьому обидва експерти вважають, що хоч гострої необхідності в отриманні траншу кредиту МВФ на сьогодні немає, але додаткова валюта все ж стала в нагоді б Україні.
"Суто з економічної точки зору отримання траншу кредиту МВФ для України не критично. Але якщо взяти до уваги інші фактори, які останнім часом впливають на Україну, зокрема, зростання девальваційних очікувань, загальна глобальна нестабільність, зменшення здатності залучення валютних потоків з-за кордону, то напевно зараз важливість цих коштів зростає ще більше", - відзначає Печерицин.
На думку Жолудя, отримання чергового траншу кредиту МВФ дозволить НБУ і далі проводити політику утримання курсу національної валюти.
"Якщо ставити однією з цілей політику втримання курсу на рівні близькому до сьогоднішнього, то для підтримки резервів нам непогано було б отримати додаткове вливання валюти. У нас досить серйозно скоротилися резерви, і, враховуючи сезонне зростання імпорту, що відбувається в осінньо- зимовий період, можна чекати на продовження скорочення резервів. Відповідно, якщо ми прагнемо утримати курс і якщо така політика потрібна, і нам потрібно захищати курс від ослаблення, то приплив додаткових коштів, який ми могли б для цього використовувати, він є позитивним", - говорить Жолудь.
Крім того, експерти підкреслюють, що позитивне рішення МВФ в питанні надання Україні чергового траншу кредиту стане важливим сигналом для інвесторів, готових вкладати гроші в Україну.
Як повідомляло джерело, місія МВФ з 25 жовтня по 4 листопада перебуватиме з візитом в Україні для продовження дискусій в контексті другого перегляду програми за угодою "стенд-бай" і консультацій за 2011 рік за Статтею IV Статей Угоди МВФ.
Нагадаємо, програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 року, передбачає виділення Україні кредиту на близько 16 млрд. дол. Термін дії програми - 2,5 року. Гроші залучаються під ставку 3,5% річних.
Серед вимог, які висуває МВФ до України, - коригування тарифів на газ та теплопостачання.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас