Приватні кредитори Греції розглядають варіанти реструктуризації боргу країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватні кредитори Греції розглядають варіанти реструктуризації боргу країни

Казна та Політика
191
Приватні фінансові інститути - утримувачі грецьких держоблігацій, зробили нову "істотну" пропозицію щодо реструктуризації суверенного боргу країни. Про це сьогодні повідомив офіційний представник Міжнародного інституту фінансів (IIF), що виступає посередником в переговорах між приватним сектором і європейською владою зі списання грецьких боргів, передає Reuters.
"Напередодні керівний директор IIF Чарльз Даллара представив нову істотну пропозицію від імені приватних інвесторів", - йдеться в заяві IIF. Пропозиція стосується обміну грецьких облігацій "на добровільній основі" для підтримки зусиль країни в стабілізації рівня боргу.
Подробиць ініціативи представник IIF не навів.
Раніше Bloomberg з посиланням на чиновника ЄС повідомляв, що переговори Європейського союзу з банками, держателями грецьких облігацій, про списання боргів в рамках другого грецького пакету фінансової допомоги зайшли в глухий кут і були припинені. "ЄС прагне до добровільної участі банків, хоча і вимушене рішення не може бути виключене", - заявив чиновник в Брюсселі.
Відзначимо, канцлер ФРН Ангела Меркель закликала банківський сектор Європи та інших країн взяти на себе більші збитки по грецьких облігаціях. Відповідну заяву вона зробила під час свого виступу в парламенті країни перед голосуванням з питання збільшення Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF).
Меркель не уточнила розміру можливих збитків, однак зазначила, що розширення участі фінансового сектора в скупці грецьких боргових паперів повинне дозволити республіці, що знаходиться на межі дефолту, до 2020 р. знизити відношення боргу до ВВП до 120%. Згідно з прогнозами, за підсумками 2012 р. цей коефіцієнт складе 180%.
Канцлер Німеччини також закликала вести постійний моніторинг фінансової ситуації в Греції, при цьому додавши, що одні лише списання не зможуть стабілізувати економіку цієї країни.
Аналітики вважають, що при таких параметрах банки повинні погодитися на втрати по грецьких облігаціях в розмірі 50-60%.
Нагадаємо, що 21 липня 2011 р. після екстреного саміту Євросоюзу було оголошено, що приватний сектор (банки, страхові компанії та інші інститути - утримувачі грецьких держпаперів) погодився внести свій внесок до нової програми допомоги Греції.
IIF представив чотири варіанти обміну облігацій Греції на нові 15-річні і 30-річні інструменти з фіксованим купоном або прогресивною прибутковістю. Всі опції були розраховані так, щоб втрати інвесторів при обміні склали 21% чистій приведеної вартості (Net Present Value, NPV) при ставці дисконтування, визначеній в 9%. Під NPV розуміється оцінка всіх майбутніх грошових потоків до погашення облігацій з поправкою на ризик володіння даним інструментом.
Проте після липневої угоди про обмін грецьких облігацій ситуація з боргом і виконання бюджету в Греції тільки ускладнилася. Зокрема, стало ясно, що Афіни не зможуть виконати поставлені завдання зі скорочення бюджетного дефіциту в 2011 р. Влада ЄС ініціювала нові переговори з банками - кредиторами Греції, закликавши до ще більших списань грецького боргу. За неофіційними даними, банки виразили готовність зазнати втрат по NPV у розмірі 40-50%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас