ЄАБР рекомендує владі Білорусі підняти відсоткові ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄАБР рекомендує владі Білорусі підняти відсоткові ставки

Казна та Політика
175
Експерти Євразійського банку розвитку (ЄАБР), який керує коштами Антикризового фонду ЄврАзЕС (АКФ), рекомендує владі Білорусі здійснити підняття відсоткових ставок до рівня не нижчого за прогнозовану інфляції. Дана рекомендація дана за підсумками візиту експертів банку в Білорусь для оцінки виконання білоруськими владою програми реформ в рамках отримання фінансового кредиту АКФ, повідомили агентству "Прайм" у прес-службі ЄАБР в середу.
Делегація ЄАБР відвідала Мінськ з 17 по 24 жовтня. В рамках візиту були проведені зустрічі з фахівцями Нацбанку, міністерств фінансів, економіки, інших відомств Білорусі, представниками міжнародних фінансових організацій.
"Експерти ЄАБР із задоволенням відзначили прогрес у виконанні низки реформ, включених в стабілізаційну програму уряду і Нацбанку Білорусі. Одночасно експерти ЄАБР підкреслили, що шлях до стабілізації економіки і валютного курсу лежить через вживання більш рішучих заходів щодо обмеження пільгового кредитування в рамках державних програм і підвищення відсоткових ставок до рівня не нижче за прогнозовану інфляцію", - повідомили в прес-службі.
На думку експертів банку, продовження м'якої грошово-кредитної політики, що виражається в підтримці відсоткових ставок на рівні, істотно нижчим за інфляцію, стимулює надмірне кредитування економіки і розширення внутрішнього попиту, а також веде до збереження значного дефіциту платіжного балансу, розкручування інфляційної спіралі та наростання ризиків у банківській системі.
"Рівень директивного пільгового кредитування в рамках державних програм все ще високий. Він підживлює інфляцію, веде до зростання витрат бюджету на субсидування відсоткових ставок з пільгових кредитів, і знижує стимули для інвестування на ринкових принципах. Шлях до стабілізації валютного курсу, приборкання інфляційних тенденцій і притоку нових інвестицій, на думку експертів, лежить через підвищення відсоткових ставок до рівня, не нижчого за прогнозований рівень інфляції і скорочення надмірного пільгового кредитування", - заявили в прес-службі.
Одночасно експерти ЄАБР дійшли висновку, що "досягнутий прогрес при реалізації таких питань, як перехід на єдиний ринковий курс рубля (20 жовтня 2011 року), посилення незалежності Нацбанку та створення Банку розвитку Білорусі". "Команда ЄАБР також привітала наміри збалансувати державний бюджет поточного року", - підкреслили в прес-службі.
Керівний директор ЄАБР Сергій Шаталов заявив, що "є прогрес у виконанні ряду умов другого траншу кредиту АКФ". "Ми також вітаємо плани уряду (Білорусі - ред.) на 2012 рік, що передбачають виконання державного бюджету на збалансованій основі і скорочення обсягів кредитування економіки до рівня, який дозволить виправити накопичилися в ній дисбаланси", - зазначив Шаталов.
"В інтересах довгострокового розвитку країни вкрай важливо продовжити реформи, які забезпечать макроекономічну стабілізацію і зниження все ще великого дефіциту платіжного балансу. Антикризовий фонд ЄврАзЕС продовжить тісну співпрацю з міністерствами та відомствами республіки в ім'я досягнення цієї важливої ​​мети", - додав він.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас