Американська торгова палата просить ветувати закон про відшкодування ПДВ експортерам зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американська торгова палата просить ветувати закон про відшкодування ПДВ експортерам зерна

Аграрний ринок
711
Американська торгова палата (АТП) в Україні звернулася до президента Віктора Януковича з проханням накласти вето на закон №8521 про поправки до Податкового кодексу, оскільки відшкодування ПДВ експортерам зерна, що ним поновлюється, передбачає дискримінацію окремих учасників ринку.
"Ця поправка ніяк не допомагає сільгоспвиробнику. Він отримує переваги від ринку з високим рівнем конкуренції, де трейдери конкурують за його продукцію та пропонують більш вигідні ціни, а не від ринку, на якому домінують один або два трейдери, які мають привілейований статус за рахунок гарантованого відшкодування ПДВ", - йдеться в тексті звернення.
На думку АТП, метою цієї поправки є створення непрозорих переваг для окремих гравців ринку. Такі нерівні умови конкуренції на зерновому ринку, на думку організації, призведуть до зниження цін для сільгоспвиробників.
Крім того, АТП вказує, що відновлення відшкодування ПДВ при експорті зернових призведе до додаткових витрат держбюджету на рівні 5 млрд грн щорічно.
АТП також зазначає, що дана норма закону буде сприяти зростанню рівня конкуренції та шахрайства під час адміністрування ПДВ, миттєвого скорочення обсягів експорту зернових культур, щонайменше, до 1 січня 2012 року (терміну набрання законом чинності - ІФ), підсумком якого буде скорочення припливу іноземної валюти і зростання дефіциту торговельного балансу.
Як повідомлялося, Верховна Рада 20 жовтня прийняла в цілому законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва)" (№8521). У рамках цього законопроекту також прийнято норму про відновлення відшкодування ПДВ для експортерів зерна, скасування якого передбачено нормами Податкового кодексу з 1 липня 2011 року.
До складу Американської торгової палати в Україні входять провідні міжнародні та вітчизняні компанії з понад 50 країн світу, які працюють в різних секторах економіки України. Серед них - постачальники агропромислового обладнання, фермери, агротрейдери, працівники сфери переробки харчової продукції і організації, які займаються фінансуванням аграрного бізнесу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас