З 1 листопада в судах піднімуть ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 листопада в судах піднімуть ціни

Казна та Політика
1078
З 1 листопада набирає чинності Закон "Про судовий збір". Як роз'яснив один з авторів закону, нардеп Валерій Писаренко, основне його нововведення - держмито, яке треба внести до держбюджету за подачу позовної заяви, скарги та іншого, стало не фіксованим, як зараз (в неоподатковуваних податком мінімумах це 17 гривень), а прив'язаним до мінімальної зарплати і набагато збільшилось.
Як пише газета "Сегодня", наприклад, якщо нині розлучитися коштує 8,5 гривень, то через тиждень - уже 94,1 або в 11 разів більше. Значно дорожчий став "повний цикл" - позов, апеляція, касація - при серйозних справах. Припустімо, людина судиться за хрущовку ціною 500 тисяч гривень. Сьогодні вона сплатить на всіх етапах 3400 гривні, а з 1 листопада - аж 6211 гривень.
"Мито не змінювалося 18 років, за цей час зросли як ціни, так і зарплати, тому буде правильно її збільшити і прив'язати до мінімальної зарплати, щоб мито автоматично індексувалося, адже мінзарплата у нас щороку зростає, - каже Писаренко. - Гроші, зібрані з тих, хто звертається до суду, підуть на зміцнення матеріально-технічної бази судів: на комп'ютери, ксерокси, закупівлю систем фіксування судового процесу. В регіонах чимало судів, де взимку так холодно, що судді сидять не в мантіях, а в куртках. Тепер з'являться гроші на опалення". Писаренко вважає збільшення мит невеликим, мовляв, заплатити навіть 2800 гривень за розділення через суд майна цілком реально. Крім того, багато позовів можна подати безмитно - про стягнення зарплати, аліментів, збитку в результаті злочину, відшкодування шкоди при каліцтві або втраті здоров'я (виробнича травма), порушення прав споживача. Не треба платити при зверненні до суду інвалідам ВВВ та 1 і 2 груп, чорнобильцям 1 та 2 категорії, організаціям інвалідів, ветеранів, деяким держструктурам (наприклад, Антимонопольний комітет, Пенсфонд, соцстрах). "А бізнес-структури, які судяться за мільйони, тепер заплатять більше, у них гроші є", - вважає Писаренко.
Юристи ж вважають, що підвищена плата передусім вдарить по кишені численних сутяг, які люблять подавати позов з будь-якого приводу. Звичайні громадяни від підвищених мит не в захваті.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас