Янукович: Україна інвестувала в проект "Циклон-4 - Алкантара" 100 млн дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна інвестувала в проект "Циклон-4 - Алкантара" 100 млн дол

Казна та Політика
572
Проект "Циклон-4 - Алкантара" стане реальністю вже найближчим часом. Таке переконання висловив Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю бразильській газеті O Globo.
"Ми вже інвестували 100 млн дол, і я не маю сумніву, що цей проект стане реальністю найближчим часом. Завдання - завершити в 2013 році всі початкові роботи для запуску ракет", - сказав Янукович.
Глава держави зазначив, що, згідно з графіком робіт, українська сторона виготовляє необхідне для проекту космічне обладнання - Бразилія, зі свого боку, завершила будівництво порту в Алкантарі, який потрібен для доставки цієї техніки з України.
Президент нагадав, що в 2004 році - на час старту цього проекту - в Україні, на жаль, починався "складний період низької політичної стабільності", і внутрішні проблеми ускладнили процес ухвалення необхідних рішень. "Наразі, після виборів в обох державах, проект буде розвиватися швидко. Я зателефонував Президенту Ділма Руссеффу після її вступу на посаду і повідомив про наше рішення інтенсифікувати роботу", - зазначив глава української держави.
"Як зазвичай буває в таких проектах, ми уникаємо називати конкретні дати, проте я вірю, що в 2013 році на нас чекатиме хороший сюрприз", - сказав Янукович.
Президент також зазначив, що Україна і Бразилія мають інтенсифікувати співробітництво в торговельно-економічній, космічній, військово-технічній та енергетичній галузях. "Підтримка міждержавних контактів на вищому рівні є корисною для поглиблення взаєморозуміння та активізації співробітництва. У зв'язку з цим нами визнано необхідним підтримка дієвого та постійного діалогу на рівні міністрів закордонних справ двох країн", - сказав Янукович.
Раніше сьогодні у присутності Президента України Віктора Януковича і Президента Федеративної Республіки Бразилія Ділми Руссефф відбулося підписання низки двосторонніх документів.
Зокрема були підписані: угода між Кабінетом міністрів України та урядом Федеративної Республіки Бразилія про військово-технічне співробітництво; меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом міністрів України та урядом Бразилії щодо співробітництва в галузі охорони здоров'я та медичних наук; меморандум про створення українсько-бразильського Консультативного комітету з питань сільського господарства між Міністерством аграрної політики і продовольства України та Міністерством сільського господарства, тваринництва та продовольчого забезпечення Бразилії; меморандум про взаєморозуміння між Національною академією аграрних наук України та Бразильської сільськогосподарської дослідної корпорацією "ЕМБРАПА"; меморандум про взаєморозуміння між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України та Агентством з інвестицій та торгівлі Бразилії "Апекс Бразил" про сприяння двостороннім прямим інвестиціям; меморандум про взаєморозуміння між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та Міністерством гірничої промисловості та енергетики Федеральної республіки Бразилія в сфері виробництва біопалива.
Відзначимо, підприємства ракетно-космічної галузі України в I півріччі 2011 р. порівняно з відповідним періодом 2010 р. збільшили обсяг випуску і реалізації продукції в 2,3 рази - до 213 млн дол. За підсумками II кварталу 2011 р. чистий прибуток підприємств галузі досяг 11,3 млн дол при плані 1,8 млн дол. До бюджетів усіх рівнів сплачено близько 19 млн дол. Середньомісячна заробітна плата з початку року збільшилася на 14%.
З початку року були підготовлені проекти документів для підвищення ефективності космічної діяльності. Також були схвалені зміни Бюджетного кодексу про надання гарантій на залучення кредиту з метою забезпечення подальшого виконання проекту "Циклон-4", підготовки до запуску за програмою "Дніпро" космічного апарата "Січ-2" та ін.
Як відзначили в прес-службі Національного космічного агентства України, в 2011 р. розвивається співробітництво з країнами Європи, Америки та Азії (реалізація проекту "Циклон-4" на пусковому центрі Алкантара (Бразилія), відновлення виробництва ракет-носіїв для проекту "Морський старт", створення основної конструкції першого ступеня ракети-носія "Таурус-2").
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас