Лідери ЄС мають намір просити ЄЦБ продовжити програму викупу держоблігацій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери ЄС мають намір просити ЄЦБ продовжити програму викупу держоблігацій

Казна та Політика
204
Лідери єврозони попросять Європейський Центробанк (ЄЦБ) продовжити програму купівлі держоблігацій Італії та Іспанії на вторинному борговому ринку, говориться в проекті документа, отриманому агентством Reuters напередодні саміту в середу.
"Ми повністю підтримуємо ЄЦБ у діях, спрямованих на забезпечення цінової стабільності в єврозоні, в тому числі і за допомогою використання нестандартних заходів у нинішніх виняткових умовах на фінансових ринках", - говориться в проекті документа. Джерела в ЄС повідомили Reuters, що під "нестандартними заходами" розуміються купівлі ЄЦБ облігацій проблемних країн єврозони на вторинному ринку.
Нагадаємо, в травні 2010 р. ЄЦБ почав свою програму викупу державних боргів проблемних країн зони євро на піку грецької кризи. Центробанк ніколи не розкривав терміни дії програми і чиї саме папери він купує. Наприкінці січня ц.р. ЄЦБ припинив свою програму скупки держборгу країн зони євро. За весь час дії програми ЄЦБ викупив з ринку держпаперів на суму 76,5 млрд євро. Перед повідомленням про припинення викупу ЄЦБ європейського держборгу стало відомо, що в січні інфляція в зоні євро зросла в порівнянні з попереднім місяцем з 2,2 до 2,4%, максимального рівня більш ніж за два роки. Ринок переконаний, що він скуповував в основному грецькі, а пізніше ірландські і португальські держоблігації.
З серпня 2011 р. після перерви у 19 тижнів ЄЦБ відновив купівлю держоблігацій Італії і Іспанії в спробі знизити прибутковість і здешевити фінансування боргів для цих країн, тим самим не допускаючи поширення кризи в єврозоні. Втім, член керівної ради ЄЦБ Маріо Драгі незабаром повідомив, що країни єврозони не повинні розраховувати на "вічну" програму викупу держоблігацій. "Програма (ЄЦБ) тимчасова і повністю стерилізована, і найголовніше, як відзначив глава ЄЦБ (Жан-Клод Тріше), вона не може бути використана замість фундаментальних принципів бюджетної дисципліни", - сказав тоді Драги. Він також додав, що країни зони євро не повинні покладатися тільки на Європейський стабілізаційний фонд (EFSF), так як він покликаний пом'якшити економічні проблеми, але не є довгостроковим рішенням".
Рішення про відновлення скупки іспанських і італійських облігацій викликало скепсис у колах аналітиків. Багато бояться, що Італія не прийняла достатніх заходів для врегулювання величезного боргу, незважаючи на заяви лідерів країни про проведення серйозних економічних реформ.
Глава ЄЦБ Тріше вважає, що скупка держоблігацій не допоможе в подоланні кризи. За його словами, в законодавство ЄС необхідно внести зміни для запобігання в майбутньому ситуацій, коли проблеми однієї країни дестабілізують весь блок. Крім цього, глава ЄЦБ озвучив свою рішучість досягти більш жорсткої фінансової дисципліни відносно євро.
На початку жовтня ЄЦБ оголосив про відновлення ряду "нестандартних" заходів пом'якшення грошово-кредитної кредитних умов у фінансовій системі єврозони. Так, ЄЦБ відновить надання банкам кредитів строком на 1 рік. Крім того, ЄЦБ почне нову програму викупу облігацій з покриттям (covered bonds), на цей раз її обсяг складе 40 млрд євро. Нова програма викупу забезпечених облігацій триватиме з листопада 2011 р. по жовтень 2012 р.
На початку цього місяця Міжнародний валютний фонд (МВФ) звернувся до експертів ЄЦБ з проханням не зволікати у вжитті заходів у випадку, якщо боргова криза в Європі продовжить загрожувати економічному зростанню регіону і дестабілізувати ситуацію на фінансовому ринку. Відповідна позиція МВФ міститься в оприлюдненому звіті за прогнозами регіонального економічного зростання (Regional Economic Outlook) для Європи. У документі МВФ міститься ряд конкретних пропозицій, яким може послідувати ЄЦБ у випадку погіршення ситуації. Зокрема, економісти МВФ пропонують європейському ЦБ дотримуватися політики зниження базової облікової ставки в разі збереження ризиків для економічного зростання. Крім того, на думку МВФ, ЄЦБ, можливо, доведеться відновити операції із забезпечення банків ліквідністю на більш тривалі терміни, якщо обстановка на ринку міжбанківського кредитування буде погіршуватися. Ще одним кроком ЄЦБ може стати "обіцянка продовжувати купівлю держоблігацій країн єврозони до тих пір, поки це буде необхідно", наголошується в матеріалах МВФ.
ЄЦБ - центральний банк Євросоюзу і зони євро. У його штат входять представники всіх держав-членів ЄС. Банк повністю незалежний від інших органів ЄС. Головними функціями банку є розробка і здійснення валютної політики зони євро, емісія банкнот євро, підтримка цінової стабільності в єврозоні, тобто забезпечення рівня інфляції не вище 2 %, встановлення основних процентних ставок.
Нагадаємо, лідери єврозони в середу, 26 жовтня проведуть засідання, за підсумками якого, як очікується, повинен бути представлений всеосяжний план боротьби з борговою кризою. Раніше представники канцлера Німеччини Ангели Меркель заявили, що Франція і Німеччина досягли домовленості з основних моментів плану боротьби з борговою кризою в Європі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас