Підвищення ефективності європейського стабфонду вимагатиме нових переговорів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення ефективності європейського стабфонду вимагатиме нових переговорів

Казна та Політика
132
Підвищення ефективності Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) вимагатиме проведення додаткових переговорів з інвесторами та рейтинговими агентствами, йдеться в документі, який буде представлений на розгляд парламенту ФРН у вівторок.
Європейські лідери в даний час вибирають між двома моделями фінансування європейського стабфонду: за рахунок страхування частки вкладених країнами ЄС коштів або за рахунок капіталу європейських і неєвропейських державних і приватних інвесторів. До цього під тиском Франції Європа відмовилася від формування банку на основі коштів стабфонду і Європейського центрального банку, оскільки це могло б викликати збільшення грошової маси і прискорення інфляції.
Разом з тим не виключається і комбінований варіант на основі цих двох сценаріїв.
Проект, який будуть обговорювати німецькі парламентарії, обходить мовчанням існуючі в Європі розбіжності щодо EFSF.
"Багато хто захоче побачити детальну інформацію про збільшення обсягу EFSF. Складно уявити, як вдасться це зробити, не включаючи друкарський верстат ЄЦБ", - зазначив керівник відділу валютних досліджень Societe Generale у Лондоні Кіт Джакс.
Європейській владі доведеться відповісти на запитання, що саме буде вважатися дефолтом у разі розширення повноважень EFSF відповідно до першої моделі. Передбачається, що EFSF буде кредитувати проблемні держави, які потім на ці кошти будуть купувати облігації стабфонду з відривним сертифікатом, який вони зможуть продавати окремо від самих облігацій. У разі дефолту власники сертифікатів отримують відшкодування у формі облігацій EFSF.
У рамках другої пропозиції планується створити цільову інвестиційну компанію (SPIV) для купівлі облігацій проблемних країн на первинному і вторинному ринках. Кошти на купівлю облігацій SPIV отримає за рахунок емісії власних пріоритетних бондів, яким будуть присвоюватися кредитні рейтинги і які будуть обертатися на традиційних ринках.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас