Експерт: Німеччина "заклала бомбу" під нинішню конструкцію єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Німеччина "заклала бомбу" під нинішню конструкцію єврозони

Казна та Політика
1184
Німеччина пішла на поводу у Франції, дозволивши таким країнам, як Греція, Іспанія та Португалія, які не відповідали необхідним параметрам, увійти в єврозону, і таким чином "заклала бомбу" під нинішню конструкцію об'єднання. Таку думку висловив в ефірі РБК-ТВ керівник центру німецьких досліджень Інституту Європи Російської академії наук Владислав Бєлов.
Бєлов відзначив, що для Європи Німеччина - це ключова країна. Обсяг сукупного ВВП в єврозоні становить близько 9,5 трлн євро, з них приблизно 2,5 трлн - це Німеччина. ВВП Франції становить близько 2 трлн євро, тобто Німеччина разом із Францією - це майже 40% ВВП країн єврозони.
На думку експерта, у першу чергу європейці прагнуть повернутися до середини 1990-х років, до маастрихтських критеріїв, і таким чином сказати, що "чудес не буває і треба жити за коштами". "Ось 3% дефіциту держбюджету до ВВП, 60% накопиченого боргу до ВВП - це межа", - сказав він. Якщо дані показники не будуть знижуватися до зазначених рівнів, то в єврозоні з 2012-го чи з 2013 року буде вводиться механізм фінансових санкцій. Виручені за рахунок цього кошти підуть на рефінансування. При цьому країнам єврозони необхідні жорсткі реформи, які в перспективі зроблять уряди цих країн непопулярними. "І, вочевидь, уряди будуть йти - чи то уряд Іспанії, Греції і так далі", - сказав Бєлов. Крім того, країнами єврозони будуть робитися спроби заспокоїти ринки.
"Жодних коштів не вистачить, якщо і далі буде йти зниження рейтингів, - вважає експерт. - Якщо раптом зараз знизиться рейтинг Франції, то захитається вся конструкція, яку (французький президент Ніколя) Саркозі і (канцлер Німеччини Ангела) Меркель так довго робили. Тобто ось ця можливість Франції та Німеччини підтримати єврозону буде поставлена ​​під питання, і вся конструкція просто завалиться".
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас