Ъ: ОАЕ попросили передати їм цукор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: ОАЕ попросили передати їм цукор

Аграрний ринок
1050
Український цукор стало вигідно експортувати. Завдяки зростанню світових цін він виявився дешевшим від тростинного та його закупівлями зацікавилися в Об'єднаних Арабських Еміратах. Поки мова йде про пробні партії, але в асоціації "Укрцукор" сподіваються, що постачання в цю країну можуть досягти 15% вітчизняного виробництва. Це має суттєво поліпшити ситуацію в українській цукровій промисловості, розвиток якої стримується обсягом внутрішнього ринку, відзначають експерти.
Володимир-Волинський цукровий завод (входить до компанії "Техно-центр") може почати поставки цукру в Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ), розповів вчора член наглядової ради "Техно-центру" Юрій Паращак: "Представникам арабської ALP Plus General Trading Co. LLC, які відвідали завод, сподобалася якість нашого цукру. За результатами зустрічі ми підписали меморандум про наміри, зараз домовляємося про ціни". Представник арабської компанії Джасім Аль-Амірі розповів, що український цукор планується поставляти не тільки на внутрішній ринок, а й для реекспорту. За його словами, компанія вже направила українській стороні свої пропозиції. Паращак каже, що зараз мова йде про пробні партії по 50-100 т. Але арабська компанія зацікавлена в більших поставках. Петро Борисюк, заступник голови галузевої асоціації "Укрцукор", представники якої брали участь у переговорах, зазначає, що мова йде про 300 тис. т (близько 15% річного обсягу виробництва).
Досі поставляти український цукор на зовнішні ринки було невигідно через дешевизну тростинного цукру. Але з червня цього року вартість цукру-сирцю (сировина для виробництва останнього) підвищилася майже на 50%, до $598/т (4,8 тис. грн/т), говорить аналітик ІК Dragon Capital Тамара Левченко. При цьому собівартість українського бурякового цукру сьогодні становить 3,5-4 тис. грн/т ($440-500). У разі зміни світової кон'юнктури Володимир-Волинський цукровий завод зможе гарантувати поставки, тому що має потужності з переробки цукру-сирцю, вважає керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства AAA Марія Колесник. "Якщо український цукор буде відповідати вимогам арабського імпортера, то проблем з постачаннями виникнути не повинно. Але треба враховувати світові ціни - якщо вони знизяться, арабська сторона буде вимагати зниження вартості контракту", - говорить гендиректор "Українського клубу аграрного бізнесу" Володимир Лапа.
В Україні, за даними "Укрцукор", працюють 75 цукрових заводів. Споживання цукру становить 1,860 млн т при виробництві 2,1 млн т. Разом з перехідними залишками пропозиція на ринку до кінця сезону цукроваріння складе близько 2,7 млн т.
Пошук зовнішніх ринків - вимушений крок, вважають експерти. "Надмірне виробництво і великі перехідні залишки цукру призвели до зниження його вартості на 15-20%, до 6,5 грн/кг, в порівнянні з серединою вересня поточного року. Якщо пропозиція на ринку і далі буде перевищувати попит, виробники не зможуть якісно підготувати землю до посівної на наступний рік", - говорить Борисюк. У той же час Росія не поспішає відкривати свій ринок для українського цукру. Підписана 18 жовтня нова редакція угоди про вільну торгівлю в рамках СНД як і раніше передбачає вилучення цукру з режиму вільної торгівлі. При цьому термін дії вилучень з інших видів товарів (горілка, етиловий спирт) закінчується в 2015 році. А термін дії мита на поставки цукру в країни Митного союзу не обмежений і буде визначений згодом "за взаємною домовленістю". На сьогоднішній день в Росії імпортні мита для українського цукру становлять $340/т.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас