Країни залишать без рейтингів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни залишать без рейтингів

Казна та Політика
593
Європейський союз розглядає можливість вже в 2012 р. заборонити рейтинговим агентствам робити оцінки кредитних можливостей країн-учасниць, які отримують фінансову допомогу.
Згідно з інформацією агентства Bloomberg, в рамках загальних планів жорсткості регулювання діяльності рейтингових компаній, Європейським союзом вивчається можливість введення тимчасової заборони рейтинговим агентствам публікувати кредитні рейтинги європейських країн, які отримують фінансову допомогу ЄС або міжнародних організацій. Єврокомісію особливо сильно турбують країни, які ведуть переговори про кредити зі стабілізаційного фонду Європейської комісії з фінансових ринків (ESMA), Міжнародного валютного фонду (МВФ), а також Європейського центрального банку (ЄЦБ).
"В даний час ми активно розглядаємо призупинення або заборону рейтингів у тих випадках, коли країни докладають всіх зусиль для реалізації програм, обумовлених наданням допомоги", - повідомив спеціальний уповноважений Єврокомісії з фінансових послуг Мішель Барньє.
Крім цього, ЄС збирається примусити рейтингові компанії розкривати інформацію про проведений ними аналізі у випадках, коли приймаються рішення про зниження суверенних рейтингів.
На думку Мішеля Барньє, прогнози провідних рейтингових агентств щодо окремих держав можуть відбуватися "в невідповідний момент", провокуючи зростання процентних ставок за держоблігаціями цих країн. А це в результаті викликає негативні наслідки як для окремо взятої країни, так і для всієї світової економіки.
Законопроект про роботу рейтингових агентств буде представлений вже в листопаді, правда, набрати чинності, швидше за все, він зможе не раніше ніж у другій половині 2012 р.
За словами заступника директора аналітичного департаменту інвестиційної групи "Сократ" Івана Паніна, дані заходи приймаються ЄС не тільки для зменшення негативних наслідків від знижень рейтингів країн, що зазнають труднощів, але і для запобігання навмисним спекуляціям.
Втім, доцільність таких дій досить сумнівна. Адже, швидше за все, за його словами, це створить додаткові проблеми з майбутнім залученням коштів, бо без офіційного рейтингу інвесторам буде складно оцінити можливі ризики.
Більше того, як відзначає генеральний директор агентства "Кредит-Рейтинг" Станіслав Дубко, незважаючи на те, що пониження рейтингів призводить до подальшого погіршення фінансово-економічного становища таких країн через зростання вартості зовнішніх запозичень, кредитні рейтинги є лише відображенням фактично існуючих негативних економічних тенденцій, а не їх першопричиною.
"Заборона на використання зовнішніх оцінок позичальника ніяк не може запобігти борговим та фінансовим проблемам країни або зробити позичальника більш привабливим для кредитора. Навіть, навпаки, відсутність на ринку незалежної оцінки кредитоспроможності країн призведе до того, що інвестори будуть сприймати суверенних позичальників без рейтингів як більш ризикованих, оскільки відсутність інформації не може трактуватися ними позитивно", - говорить експерт. У результаті довіра інвесторів до суверенних боргів може знизитися, доступ країн до міжнародних ринків капіталу ускладниться, а вартість запозичень - зросте.
До того ж, як пояснює Станіслав Дубко, незважаючи на те, що поки що ініціатива Євросоюзу стосується лише країн-учасниць, у разі, якщо нормальне функціонування міжнародних ринків капіталу буде порушено, Україна також може побічно постраждати від ускладнення доступу до цього ринку. А це негативно позначиться на можливості рефінансування зовнішніх позик країни.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас