Експерт: Московський фінансовий центр буде, якщо Москва стане центром СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Московський фінансовий центр буде, якщо Москва стане центром СНД

Казна та Політика
249
Створення Зони вільної торгівлі СНД позитивно позначиться на фінансовому ринку країн Співдружності і збільшить здатність залучати нові ресурси. Про це під час відеомосту Москва - Київ - Кишинів - Єреван - Астана на тему "Зона вільної торгівлі - перший крок на шляху до Євразійського союзу?" заявив генеральний директор Фінансово-банківської ради СНД Павло Нефідов.
За словами Нефідова, дуже важливим є підвищення зацікавленості фінансовими ринками сусідніх країн, що дозволить розвивати регіональні зв'язки. Він вважає, що Московський фінансовий центр може бути, якщо в першу чергу Москва стане регіональним центром - центром для СНД.
Нагадаємо, 19 жовтня керівник Федеральної служби з фінансових ринків Дмитро Панкін висловив думку, що Москва може стати Міжнародним фінансовим центром. Головне, що є в Москві, - це концентрація фінансових потоків, заявив він.
Нефідов бачить можливість активного функціонування Міждержавного банку на користь розвитку торгівлі між країнами. "Останнім часом спостерігається підвищення інтересу до транзакцій в національній валюті, минаючи третю валюту. Міждержбанк готовий до цього і додасть новий імпульс торгівлі. Існує також Євразійський банк, який також може стати серйозним інститутом інвестиційного розвитку", - заявив він.
Павло Нефідов вважає розмови про формування загальної, наднаціональної валюти передчасними. "Це далека перспектива. Для цього треба пройти багато стадій інтеграції. Крім цього є і політичний аспект виникнення спільної валюти. Набагато практичніше працювати з національними валютами", - заявив він.
На засіданні ради глав урядів СНД 18 жовтня в Санкт-Петербурзі було підписано Договір про зону вільної торгівлі СНД, робота над яким тривала 10 років. Угоду підписали всі країни СНД, за винятком Азербайджану, Узбекистану і Туркменії, але вони ще можуть приєднатися до нього до кінця року. Документ покликаний стати основою торгово-економічних відносин країн Співдружності і замінити собою низку двосторонніх і багатосторонніх відносин. Зазначимо, що Міждержавний банк був утворений в 1993 році Вірменією, Білорусією, Казахстаном, Киргизією, Молдовою, Росією, Таджикистаном, Туркменією, Узбекистаном і Україною. У жовтні 1996 року був підписаний Протокол шістьма державами (Вірменія, Білорусія, Киргизія, Молдавія, Росія, Таджикистан), відповідно до якого Банк допущений на внутрішні валютні ринки цих держав з правом проводити банківські операції та угоди.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас