Клінтон: США продовжать надавати допомогу Іраку і залишаться гарантом безпеки в регіоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клінтон: США продовжать надавати допомогу Іраку і залишаться гарантом безпеки в регіоні

Казна та Політика
87
США продовжать надавати підтримку Іраку на його шляху до демократії, а також залишаться гарантом безпеки в регіоні, незважаючи на виведення всіх американських військ з країни до кінця поточного року. Відповідну заяву зробила голова американського зовнішньополітичного відомства Хілларі Клінтон в столиці Таджикистану Душанбе, куди вона прибула з дводенним офіційним візитом, передає Associated Press.
"Відкриваючи новий розділ в наших відносинах з Іраком, ми звертаємося до іракців: "Ви можете покластися на США на вашому шляху до демократії", - заявила держсекретар.
Вона також застерегла Іран від втручання в справи свого сусіда. "Звертаючись до сусідів Іраку, ми хочемо особливо підкреслити, що США продовжить надавати підтримку своїм союзникам і друзям, включаючи Ірак, в забезпечення безпеки та взаємних інтересів", - додала Клінтон.
За її словами, присутність США в регіоні - запорука майбутнього регіону в цілому і підтримки, яку США продовжать надавати Іраку.
Напередодні президент США Барак Обама офіційно заявив, що всі бойові підрозділи армії США будуть виведені з Іраку до кінця 2011 р.
Війна США в Іраку почалася в березні 2003р., підрозділи збройних сил Америки і Великобританії вторглися в цю країну Перської затоки з метою повалення режиму Саддама Хуссейна. Це завдання їм вдалося виконати швидко: 9 квітня 2003 р. війська коаліції взяли Багдад. При цьому за два місяці війни Лондон і Вашингтон втратили трохи більше 170 солдатів. Проте потім війна перейшла в партизанську і втрати американської армії помітно зросли, причому стан справ не покращився після захвату і страти Хусейна в 2006 р.
До кінця серпня 2010 р. основний контингент американських військ був виведений з Іраку. В країні залишилося близько 50 тис. військовослужбовців США для навчання та підтримки місцевих сил охорони правопорядку.
За весь час війни армія США втратила 4 тис. 481 осіб.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас