Лавров: Москва готова судитися з Європою з газових питань, але вважає за краще домовлятися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лавров: Москва готова судитися з Європою з газових питань, але вважає за краще домовлятися

Казна та Політика
173
Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Москву непокоїть застосування Європою третього енергопакету щодо російських компаній, не віідкидає звернення до суду, але підкреслив, що краще домовитися.
"Те, що відбувається зараз на європейському газовому ринку, безумовно, нас серйозно хвилює", - сказав С.Лавров в ефірі радіостанцій "Ехо Москви", "Голос Росії" і "Радіо Росії".
"Односторонні кроки, які Єврокомісія приймає, і які, до речі сказати, далеко не завжди узгоджені і підтримуються країнами-членами ЄС, - такі односторонні дії нас хвилюють. Третій енергопакет, який Євросоюз ухвалив з подачі Єврокомісії, містить прямі положення, які вступають в пряме протиріччя з зобов'язаннями країн-членів Євросоюзу і самої Єврокомісії", - відповів С.Лавров на питання "Інтерфаксу".
За його словами, кроки Єврокомісії порушують зобов'язання, які містяться у двосторонніх угодах Росії з країнами ЄС про взаємний захист інвестицій.
"У кожній з цих угод закріплений принцип непогіршення умов діяльності бізнесу на території одна одної. Третій енергопакет реально такі умови погіршує", - сказав міністр.
Він заявив, що в чинній угоді про партнерство і співробітництво між РФ і ЄС також є запис про те, що сторони не будуть вживати дії, які ведуть до погіршення умов ведення бізнесу.
"Це юридична сторона справи. І я думаю, така опція в нас завжди зберігається - ці документи пред'являються в суді, пред'являються в арбітражі", - заявив Лавров.
Він заявив, що переговори, які йдуть по лінії міністерства енергетики та комісара з енергетики ЄС, дадуть результат. "Переговори спрямовані на те, щоб не допустити ретроспективного застосування третього енергетичного пакета стосовно тих проектів, які вже завершені або які перебувають на стадії реалізації", - повідомив міністр.
"Суд, я думаю, завжди залишається інструментом у наших руках. Але краще б домовитися без суду, оскільки суд - це завжди довго, а енергетична ситуація в Європі, особливо після тих рішень, які були прийняті щодо долі ядерної енергетики, напевно, не найпростіша", - сказав Лавров.
Третій енергетичний пакет являє собою план з лібералізації ринку електроенергії та газу в ЄС. Він був затверджений у Євросоюзі в 2009 році, в даний час йде процес його схвалення в національних парламентах європейських країн.
Документ, зокрема, наказує всім країнам Євросоюзу забезпечити поділ бізнесу з продажу і транспортування газу. Єврокомісія сподівається таким чином підвищити конкуренцію в галузі, створити умови для виходу на ринок нових гравців і зниження цін на енергію.
На думку російської сторони, пропозиції ЄС з енергетичного пакету зводяться до того, щоб ті компанії, які володіють трубопровідним транспортом, не мали можливості і права прокачувати енергоресурси, в тому числі газ, по цих трубах.
Це, як вважають у Росії, може викликати ризики відчуження газотранспортних систем в ЄС, частки в яких належать "Газпрому". Третій енергопакет також може викликати ризик відмови від продовження довгострокових контрактів на поставки газу.
Днями президент РФ Дмитро Медведєв доручив міністру енергетики Сергію Шматку і голові "Газпрому" Олексію Міллеру підготувати пропозиції з приводу енергетичної співпраці з ЄС у зв'язку з новими європейськими правилами в цій галузі.
"Керівництву країни необхідно виробити лінію поведінки уряду і найбільших гравців на енергетичному ринку в співробітництві з Європою" у зв'язку з "третім енергетичним пакетом", - сказав Медведєв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас