Експерти: Виробництво цукру в 2012 р. в Україні може скоротитися через профіцит у цьому році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Виробництво цукру в 2012 р. в Україні може скоротитися через профіцит у цьому році

Аграрний ринок
271
Виробництво цукру в 2012 р. в Україні може скоротитися і скласти 1,6 млн т. А все через те, що профіцит товару на ринку цього року може вдарити по виробництву в наступному. Про це йдеться у звіті Ukrainian Economic Trends Forecasts на IV квартал 2011 р., опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG.
"В Україні після закінчення сезону може спостерігатися надлишок цукру в розмірі 0,4-0,7 млн т. Це призведе до зниження цін на ринку, а в разі підвищення ціни на енергоносії до втрати рентабельності підприємствами. Крім того, під загрозою опиняться виробництва, які не мають власної налагодженої системи збуту, насамперед, "заводи-одинаки". У результаті в наступному році в Україні може повторитися ситуація середини "нульових", коли криза надвиробництва цукру призвела до зменшення його виробництва в подальшому, скорочення посівів цукрового буряку, зупинки низки підприємств і дефіциту продукції в наступних сезонах", - йдеться у звіті.
Експерти стверджують, що профіцит цукру на внутрішньому ринку може бути знятий двома способами: збільшенням експорту та державними закупівлями. У той же час в Da Vinci AG вважають, що уряд не зможе ефективно використовувати ні перший, ні другий метод.
"Традиційно в уряді покладали надії на вихід на російський ринок, куди планувалося поставити мінімум 100 тис. т українського цукру. Однак, з урахуванням торговельного конфлікту Москви і Києва, а також рекордного врожаю цукрового буряку в РФ, українська продукція не потрапить на цей ринок. Ситуація на ринках Середньої Азії також викликає побоювання, в зв'язку з майбутньою активністю Росії на цих ринках. Крім того, наприклад, у Киргизії планується виробити 30 тис. т цукру, що повністю покриє потреби республіки. До того ж республіка вводить протекціоністські норми щодо імпорту цієї продукції", - йдеться в звіті.
Аналітики вказують, що уряд не матиме достатньо ресурсів для закупівлі на ринку "зайвого" цукру для стабілізації ситуації.
"У випадку, якщо уряд не зможе забезпечити нормалізацію ситуації на ринку, пов'язану з перевиробництвом, галузь наступного року очікує значне падіння виробництва, закриття підприємств на невизначений термін, скорочення робочих місць. Ми також вважаємо, що цей період буде використаний великими гравцями для придбання нових заводів", - вважають експерти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас