Експерт: Пряме збільшення стабфонду єврозони неможливе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Пряме збільшення стабфонду єврозони неможливе

Казна та Політика
228
Враховуючи складнощі, з якими проходила ратифікація створення стабфонду єврозони, і обсяг зобов'язань, які повинні на себе взяти його учасники, пряме збільшення фонду практично неможливе, повідомили в КУА Драгон Есет Менеджмент.
Як розповів Ілля Поркалов, старший аналітик КУА Драгон Есет Менеджмент, набирає популярності пропозиція страхової компанії Allianz, яке полягає в тому, що фонд повинен не купувати облігації проблемних позичальників, а страхувати, наприклад, 20-30% перших втрат інвесторів з цим інструментам. Таким чином, без фактичного збільшення фонду можна гарантувати в 3-5 разів більше облігацій.
Проблема цього плану, за словами експерта, в тому, що це спровокує створення дворівневого ринку облігацій (застрахованих та незастрахованих) з відповідними проблемами їх оцінки та іншої невизначеності. Крім того, якщо ви інвестор і тримаєте облігації проблемного позичальника, за якими застраховано 30%, інші 70% залишаються незастрахованими, то позичальник залишається проблемним, тобто мета порятунку - зниження вартості запозичення - ймовірно, не буде досягнута повною мірою.
План, на якому наполягає Франція, полягає в тому, що фонд порятунку повинен отримати банківську ліцензію і діяти як банк, пояснив Ілля Поркалов. На свої 440 млрд євро капіталу він залучить ще фінансування від Європейського центрального банку і зможе купити в кілька разів більше проблемних облігацій, аж до двох і більше трильйонів євро. Однак проти такого плану виступають Німеччина та ЄЦБ, оскільки втрати понад 440 мільярдів євро доведеться на себе взяти центральному банку.
Рекапіталізація банків, звичайно, знизила б ризики для фінансової системи, вважає експерт, але проблема в тому, що самі банки проти. Зараз на столі переговорів лежить пропозиція про обов'язковий рівень власного капіталу банків в 9% відносно активів. Банкам пропонується самостійно залучити інвесторів, а якщо це не вдасться, то капітал надасть фонд фінансової стабільності.
Проблема в тому, що залучення приватних інвесторів зараз практично неможливе, і через нинішню низьку вартість акцій банків, додаткова емісія акцій помітно розмиє існуючих акціонерів, зазначив Поркалов. Саме тому багато банків вже заявили, що для досягнення 9%, швидше за все, будуть позбавлятися від активів. Звичайно, про стрімке економічне зростання в умовах різкого скорочення балансів банківської системи мови йти не може, а відсутність економічного зростання тільки посилить боргові проблеми держав Євросоюзу.
Як повідомлялося сьогодні, країни єврозони пообіцяли на зустрічі країн Великої двадцятки, що відбулась у п'ятницю-суботу в Парижі, оприлюднити 23 жовтня за підсумками саміту ЄС всеосяжний план боротьби з борговою кризою. Має прояснитися, який реальний обсяг додаткових фінансових потреб Греції (понад узгоджений в липні другого пакету допомоги на 109 млрд євро). Виходячи з цього, зокрема, необхідно буде погодити обсяг списань для власників грецьких боргів (липнева схема передбачала списання на рівні 21%).
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас