Білоруси очікують на чергову 55-60% девальвацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруси очікують на чергову 55-60% девальвацію

Казна та Політика
851
Незважаючи на заяви влади Білорусії про прийдешню стабілізацію на валютному ринку, багато незалежних експертів очікують найближчим часом девальвації білоруського рубля на 55-60%. Про це 18 жовтня повідомило радіо "Свобода", опублікувавши думки експертів.
Заступник голови правління Національного банку Білорусії Тарас Надольний впевнений, що вихід на єдиний курс білоруського рубля позитивно позначиться на стані економіки в цілому і на валютному ринку зокрема. Представник Нацбанку відзначив: "Після об'єднання офіційної торговельної сесії і додаткової в єдину виникне додаткова пропозиція на ринку. Вона буде продиктована насамперед експортерами, які сьогодні притримують валюту. У зв'язку з курсовою різницею між офіційним курсом і ринковим експортери повинні оплачувати додатковий податок з доходів" . Він також зазначив, що даний крок стимулюватиме експортерів виставити валюту на продаж. Зростанню пропозиції, на думку Надольного, сприятиме і обов'язковий продаж частини експортної виручки на єдиній торговельній сесії Білоруської валютно-фондової біржі.
На думку аналітика дослідницької групи BusinessForecast.by Олександра Мухи, встановлення єдиного курсу білоруського рубля може призвести до чергової девальвації. "Уніфікація обмінного курсу відбудеться ціною різкої девальвації офіційного курсу Нацбанку. Навіть станом на 17 жовтня спред між офіційним курсом білоруського рубля до долара США в 5725 і курсом додаткової торговельної сесії в 8990 склав 57%". На думку білоруського незалежного експерта, дана різниця буде покриватися за рахунок різкої одномоментної девальвації офіційного курсу національної валюти Білорусії на 55-60%.
Лідер білоруського союзу підприємців Володимир Карягін вважає, найближчим часом курс білоруського рубля зміцниться не лише завдяки адміністративному втручанню. Він зазначив: "Знову ж таки, розрахунок по податках. Природно, що більша впевненість присутня у всіх сферах, в тому числі у фінансовій. Звичайно ж, осінь незрівнянна з весняним періодом. Це набагато більш продуктивний з економічної точки зору період".
Економічний оглядач з Білорусії Дмитро Заєць сумнівається в зміцненні білоруського рубля за рахунок інтервенцій Нацбанку: "Нацбанк, звичайно, зараз може продати свою валюту на додаткову сесію, але де потім її знайдеш і як розраховуватися з комерційними банками?"
Як повідомляло ІА REGNUM, з 20 жовтня 2011 р. на ВАТ "Білоруська валютно-фондова біржа" (БВФБ) буде здійснювати операції з купівлі-продажу валюти на єдиній торговельній сесії. Таким чином, влада Білорусі сподівається виконати рекомендацію міжнародних фінансових інститутів щодо виходу на єдиний ринковий курс національної валюти. У цьому випадку МВФ може розглянути заявку Білорусі на надання їй фінансової допомоги.
Також нагадаємо, 14 жовтня заступник голови правління Нацбанку Білорусії Тарас Надольний заявив, що до 1 листопада встановиться єдиний обмінний курс білоруського рубля, а в подальшому нацвалюта Білорусії зміцниться.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас