Ні так, ні ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ні так, ні ЄС

Казна та Політика
1027
Президент РФ Дмитро Медведєв учора прилетів до Донецька на українсько-російський міжрегіональний економічний форум. Москва заздалегідь дала зрозуміти, що ухвалювати там доленосні рішення ніхто не налаштований. Цьому не сприяли ні нинішній рівень відносин двох країн, які не можуть домовитися про ціну російського газу, ні депресивний вигляд Донецька, який мокнув під холодним дощем.
Втім, російські переговірники відверто повеселішали в передчутті перспектив, які відкриває для Москви сварка Києва та Брюсселя. "Янукович не випустить Тимошенко на свободу, бо розуміє, що в цьому випадку партизани побіжать в поліцаї, - передбачив подальший розвиток подій високопоставлений російський дипломат. - А Євросоюз не поступиться своїми принципами. Відповідно, Януковичу доведеться йти до нас".
Під формулюванням "йти до нас", очевидно, розуміється приєднання Києва до Митного союзу (МС), куди Україну кликали і кличуть Дмитро Медведєв і прем'єр РФ Володимир Путін. Поки в Януковича були рівні відносини з ЄС, він наполегливо відмовлявся від цього запрошення. Але вчора представники українського керівництва заговорили по-іншому. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко попередив, що Україна може піти на зближення з МС, якщо Європа заблокує підписання угоди про асоціацію з Києвом. "Якщо з боку ЄС прозвучать абсолютно чіткі сигнали "ні", то ймовірність переорієнтації на Митний союз досить велика", - заявив віце-прем'єр.
Намічений тренд у відносинах Москви і Києва відчули і представники ЗМІ. На підсумковій прес-конференції двох президентів запитували про ймовірність перегляду газової угоди, перспективи створення консорціуму за участю "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України", про справу Тимошенко і сварку Києва з ЄС, але тільки не про відносини між регіонами.
Віктор Янукович оголосив, що ясність у питаннях ціни на російський газ для України настане вже скоро:
- Про те, як ми будемо будувати відносини (у газовій сфері), оголосимо найближчим часом. За відповідних підходів ми, як партнери, завжди будемо виконувати двосторонні угоди.
Дмитро Медведєв відразу вхопився за фразу колеги.
- На 100% солідарний! Кожна сторона повинна точно виконувати договори, - закликав російський президент, маючи на увазі, що газову угоду 2009 року, за якою засуджена Юлія Тимошенко, слід виконувати не зважаючи ні на що.
- Чи можна змінювати договірну базу? - продовжив Медведєв. - Можна, якщо сторони про це домовилися.
За словами президента РФ, перед профільними російським і українським відомствами поставлене ​​завдання виробити нову схему газового співробітництва. Поки йшла прес-конференція, цим займалися глава "Газпрому" Олексій Міллер і міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.
- Сподіваюся, вони з цим завданням впораються. А коли впораються, будуть підстави оголосити про результати, - покінчив з газовою темою Медведєв.
Як вчора розповіло джерело в "Газпромі", в ході переговорів Янукович і Медведєв так і не досягли консенсусу. "Оголошувати нема чого - ми ні про що не домовилися", - заявив співрозмовник.
У свою чергу Віктор Янукович ще напередодні заявив про можливе збільшення тарифів на газ для теплокомуненерго, якщо не буде успіху в газових переговорах з Росією. Джерело в українському Міненерго повідомило, що на це можна очікувати вже до кінця року. "Якщо таке підвищення відбудеться, вартість гарячої води та опалення з початку наступного року зросте на 50-70%", - відзначає голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.
Цікаво, що вчора Янукович вже не відкидав, як раніше, можливості приєднання до Митного союзу.
- Ми це обговорювали і обговорюємо. Останнє обговорення закінчилося тим, що ми вирішили подивитися, як він буде працювати і якими будуть відносини в ньому, - заявив президент.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас