Економіка не витримує темпу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка не витримує темпу

Казна та Політика
1197
Міжнародні експерти почали більш песимістично оцінювати економічні перспективи України. Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) вчора першим серед найбільших фінансових організацій погіршив прогноз зростання українського ВВП на 2012 рік з 4,5% до 3,5%, на поточний рік зниження було менш істотним - з 5% до 4,5%. Зменшення прогнозу враховує очікуване зниження світового попиту і погіршення ситуації на внутрішньому ринку. "Хоча зараз кредитування в Україні перебуває на дуже низькому рівні, проблеми в банках єврозони здатні ще більше ускладнити доступ українських позичальників до кредитів", - упевнений старший регіональний економіст ЄБРР по країнах Східної Європи і Кавказу Олександр Пивоварський.
Гальмування економіки розглядається в рамках базового сценарію. "Оптимістичний сценарій передбачає, що український уряд встигне здійснити ряд структурних реформ, це прискорить зростання ВВП наступного року до 4,5%, - уточнив Олександр Пивоварський. - У свою чергу песимістичний прогноз базується на більш тривалій кризі в єврозоні - аж до рецесії, притому що Україна не зможе відновити співпрацю з МВФ". У такому випадку, за словами економіста ЄБРР, темпи зростання ВВП України наступногороку можуть виявитися близькими до нуля.
На 2011 рік ЄБРР змінив ще два прогнози: дефіцит поточного рахунку погіршений з 3,6% до 3,9% ВВП, а прогноз інфляції покращений з 9% до 8,4%. "Ми не робили спеціального прогнозу інфляції на 2012 рік, - визнав Пивоварський. - Поки ми очікуємо, що зростання цін в 2012 році буде на рівні нинішнього року, проте можливі зміни в обидві сторони. Наприклад, девальвація гривні має додатково прискорити зростання цін". Базовий прогноз не містить ослаблення гривні в 2011-2012 роках.
Очікування ЄБРР набагато гірші за урядові. Проект держбюджету на 2012 рік розрахований виходячи з очікуваного зростання ВВП на 5%. "В уряду ще є час внести відповідні зміни, тому ми не прогнозуємо проблем з невиконанням бюджету в 2012 році", - зазначає Пивоварський. В уряді поки не готові до такої корекції. "Бюджет розроблявся влітку, проте і тоді ми вже бачили потенційні ризики, пов'язані зі зниженням зростання світової економіки. Саме тому ми розраховували бюджет на підставі прогнозного зростання ВВП не в 6,5%, як пропонували в Мінекономрозвитку, а лише 5%", - пояснив "Ъ" минулого тижня прем'єр-міністр Микола Азаров. За його словами, в разі перегляду цін на імпортований в Україну газ кошти, передбачені на покриття дефіциту НАК "Нафтогаз України", можна направити на стимулювання економіки, компенсувавши погіршення зовнішньоторговельної кон'юнктури.
Нові прогнози ЄБРР виглядають значно реалістичнішими за урядові. "Основним фактором зростання ВВП цього року є хороший результат роботи сільського господарства, проте шанси на те, що такий позитивний результат збережеться і наступного року, украй невеликі", - говорить економіст ІК BG Capital Віталій Ваврищук. "Очевидно, слідом за ЄБРР, ми незабаром побачимо погіршення українських прогнозів з боку інших міжнародних організацій", - вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Виходом з такої ситуації може бути лише корекція бюджету. "В умовах нестабільності на зовнішніх ринках було б краще закладати в бюджет обережні прогнози", - уточнює Ваврищук.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас