Голова Santander розкритикував пропозицію про рекапіталізацію банків ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Santander розкритикував пропозицію про рекапіталізацію банків ЄС

Казна та Політика
186
Європейські політики не повинні нав'язувати кредитним організаціям регіону обов'язкову рекапіталізацію, не вирішивши спочатку проблеми з суверенними боргами країн єврозони, вважає голова ради директорів найбільшого іспанського банку Banco Santander SA Еміліо Ботін (Emilio Botin).
"Ймовірно, що деяким інститутам, які зачепить боргова криза в Греції або криза боргів загалом, знадобиться більше капіталу. Однак вона (рекапіталізація) не повинна бути обов'язковою, нерозбірливою рекапіталізацією європейського банківського сектора без вирішення (проблеми) державного боргу відразу і для всіх", - сказав Ботін, промова якого опублікована на сайті Santander.
Він зазначив, що зараз настав час робити рішучі дії, які допоможуть "зміцнити інституційний дизайн" єврозони і гарантувати більш високий рівень координації в галузі економічної політики між окремими країнами і єврозоною.
Тільки в цьому випадку, на думку голови ради директорів іспанського банківського гіганта, єврозона зможе повернути довіру інвесторів, відновити кредитування і відновити зростання економіки.
Ботін назвав плани з рекапіталізації банківського сектора Євросоюзу, озвучені в минулі вихідні лідерами фінансової "двадцятки" в Парижі, що викликають сумнів у стійкості держборгу і фінсистеми Європи.
"Викликаючи сумніви в стійкості фінансової системи Європи, (ці заходи) можуть призвести до нескінченної спіралі суверенної боргової і банківської криз", - сказав голова ради директорів Santander.
Ідея рекапіталізації банківської системи Європи активно обговорюється в ЄС вже протягом декількох тижнів. Влада регіону сподівається, що цей захід допоможе кредитним організаціям регіону утриматися "на плаву" у разі різкого погіршення ситуації з держборгом проблемних країн зони єдиної європейської валюти - зокрема, у випадку дефолту Греції. У минулі вихідні міністри фінансів і глави ЦБ "групи двадцяти" на зустрічі в Парижі домовилися допомогти в зміцненні капіталів банків Євросоюзу.
Передбачається, що рекапіталізація буде проводитися на основі перегляду стрес-тестів банківської системи Євросоюзу, спочатку опублікованих 15 липня. Тоді тести не пройшли вісім з 90 банків, 16 організацій опинилися поблизу критерію відсікання, в ролі якого було вибрано значення в 5% для співвідношення ключового капіталу першого рівня, що включає в себе акції та нерозподілений прибуток, до зважених за ризиком активів. Як повідомив минулого тижня Мінфін Франції, в рамках перегляду результатів цих тестів мінімальне значення за цим показником буде підвищено до 9%. За розрахунками аналітиків JP Morgan і Thompson Reuters, ці більш суворі тести можуть не пройти більше половини з розглянутих кредитних організацій.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас