Ъ: Україна і Росія відкриють кордони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Україна і Росія відкриють кордони

Казна та Політика
1403
Сьогодні в Донецьку пройде українсько-російський міжрегіональний форум, в якому візьмуть участь президенти двох країн. З урахуванням численних двосторонніх проблем в Москві відверто попередили: на "революційні досягнення" від зустрічі двох лідерів чекати не варто. Проте майбутній форум вдалося наповнити реальним змістом. Як з'ясувало видання, в Донецьку буде підписаний пакет документів, що регламентують регіональне співробітництво. А угоду про порядок перетину українсько-російського кордону спростить життя 30 млн громадян України і РФ.
Останнім часом відносини Києва і Москви не можна назвати безхмарними. Їх ускладнюють насамперед енергетичні розбіжності. Українська влада домагається перегляду газової угоди з РФ 2009 року, щоб знизити ціну на закуповуваний російський газ. Крім того, Київ, до неприхованого незадоволення Москви, категорично не бажає брати участі в інтеграційних ініціативах начебто Митного союзу, заявляючи про пріоритет європейської інтеграції. До подразників належить і недавній вирок екс-прем'єру Юлії Тимошенко, який дружно засудили і МЗС РФ, і Кремль, і прем'єр-міністр Росії Володимир Путін.
На цьому тлі майбутня сьогодні зустріч президентів Віктора Януковича і Дмитра Медведєва викликає підвищений інтерес. Його спробував задовольнити Кремль. На вчорашньому брифінгу для ЗМІ помічник президента РФ Сергій Приходько повідомив, що глава держави поговорить з українськими партнерами про Митний союз і обговорить "шорсткості", викликані суперечкою про газ. Але одразу обмовився: завдання домогтися "революційних досягнень" не стоїть.
Дійсно, практична частина форуму обмежиться заявленою тематикою - транскордонне співробітництво. Співрозмовник у МЗС РФ розповів, що до підписання підготовлено пакет угод між губернаторами російських і українських регіонів, митними та прикордонними відомствами двох країн. При цьому джерелу "'Ъ" важко були відповісти на питання, чи можливі на зустрічі сюрпризи, наприклад, у вигляді несподіваного досягнення газових домовленостей між Москвою і Києвом. Правда, варіант їх появи він також відкидати не стало.
Серед тих документів, підписання яких принципово погоджене Москвою і Києвом, співрозмовники "Ъ" виділяють "Угоду між урядом РФ і Кабінетом міністрів України про порядок перетину російсько-українського державного кордону жителями прикордонних регіонів РФ і Україною". Проект документа передбачає полегшення режиму перетину держкордону для жителів шести суб'єктів РФ (Брянська, Курська, Білгородська, Воронезька, Ростовська області та Краснодарський край) і шести українських регіонів (Чернігівська, Сумська, Харківська, Луганська, Донецька області і Автономна республіка Крим).
На цих територіях проживають 29,6 млн чоловік (міністерство регіонального розвитку РФ посилається на дані перепису 2010 року і дані Держкомстату України на січень 2010 року). Їх і торкнеться спрощений режим перетину російсько-українського кордону, заявив "Ъ" заступник голови Мінрегіону РФ Максим Травників. "Раніше в місцях перетину кордону могли проходити тільки жителі прикордонних районів, а тепер - всіх прикордонних суб'єктів і областей", - пояснив співрозмовник.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас