МВФ схвалює плани Білорусії уніфікувати обмінні курси нацвалюти на ринкових принципах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ схвалює плани Білорусії уніфікувати обмінні курси нацвалюти на ринкових принципах

Казна та Політика
184
Міжнародний валютний фонд (МВФ) схвалює плани білоруської влади, які хочуть найближчим часом уніфікувати обмінні курси білоруського рубля на ринкових принципах, заявив глава місії МВФ по Білорусії Кріс Джарвіс.
"Влада оголосила про уніфікацію обмінних курсів на ринковому рівні і про перехід до плаваючого курсу. Це є ще одним важливим кроком вперед", - сказав Джарвіс на брифінгу в Мінську в понеділок.
При цьому він не прокоментував можливу динаміку обмінного курсу після його уніфікації, але зазначив, що позитивним наслідком девальвації є скорочення дефіциту рахунку поточних операцій платіжного балансу.
Між тим, представник МВФ вважає, що переваги девальвації можуть бути втрачені у зв'язку з різким зростанням інфляції в Білорусі, що, на його думку, на даному етапі є ключовою проблемою в економіці країни.
"Уряду і Нацбанку треба терміново вживати заходів зі скорочення інфляції", - переконаний Джарвіс.
При цьому він нагадав про традиційні рекомендації фонду на адресу білоруської влади, які спрямовані на скорочення внутрішнього попиту. Зокрема, мова йде про радикальне скорочення фінансування держпрограм, замороження зростання зарплат, надалі посилення бюджетної політики. Особливо Джарвіс виділив посилення актуальності підвищення базових процентних ставок, які будуть забезпечувати їх позитивну дохідність у реальному вираженні з урахуванням очікуваного рівня інфляції.
При цьому Джарвіс вважає, що інфляція в Білорусії знову породжує девальваційні очікування. "В основі девальвації лежить інфляція, яка породжує девальваційні очікування", - сказав він, зазначивши, що білоруська влада має достатній інструментарій для контролю рівня інфляції та девальвації.
Віце-прем'єр Білорусії Сергій Румас раніше заявляв, що уряд і Національний банк Білорусії ухвалили рішення про об'єднання основної та додаткової сесії торгів валютою на Білоруській валютно-фондовій біржі з 20 жовтня 2011 року.
За його словами, "на єдиній торговельній сесії - так само, як зараз на додатковій - буде гнучке курсоутворення, в залежності від попиту та пропозиції".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас