Єврокомісар: Країни ЄС готові схвалити серйозний план рекапіталізації місцевих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісар: Країни ЄС готові схвалити серйозний план рекапіталізації місцевих банків

Казна та Політика
222
Ринки з ентузіазмом сприйняли новини про те, що країни "двадцятки" серйозно ставляться до необхідності рекапіталізації європейських банків. Правда, їм самим навіть такі новини не про запас - акції більшості продовжують падати, пишуть "Ведомости".
Країни ЄС готові схвалити "дуже серйозний план" рекапіталізації місцевих банків, заявив єврокомісар з економічних та фінансових питань Оллі Рен. "Думаю, найближчими днями у нас буде більше ясності з цього питання, - зазначає Рен. - У країн ЄС і банків повинні бути дуже чіткі плани, щоб провести рекапіталізацію якомога швидше" (цитата за Bloomberg).
Минулого тижня президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу закликав банки підтримувати найвищий рівень капіталу. Тим, хто не зможе залучити капітал самостійно, доведеться змиритися з примусовою рекапіталізацією: в урядів на це буде 6-9 місяців. Регулятори зажадають від банків підтримувати капітал на рівні 9% проти 5%, потрібних, щоб пройти липневі стрес-тести. "На даному етапі ми не хотіли б підтверджувати жодні цифри", - сказав учора Рен.
Питання про рекапіталізацію банків ЄС обговорювали міністри фінансів країн "двадцятки", яка пройшла минулого тижня в Парижі. До листопадового саміту "двадцятки" може бути опублікований список системно важливих для глобальної економіки банків, яким доведеться підтримувати капітал на більш високому рівні, ніж іншим, розповіли Bloomberg два чиновники з країн "двадцятки". У цьому списку, який підготує рада з фінансової стабільності, може опинитися до 50 банків. Їх вплив на фінансові ринки буде оцінюватися в залежності від їх розміру, взаємозв'язку з іншими фінансовими інститутами, труднощів підібрати заміну, глобальної активності та складності структури бізнесу.
Центробанки вже вжили рішучих заходів, зазначається в комюніке фінансової "двадцятки", і будуть і далі готові, якщо знадобиться, надати банкам ліквідність.
МВФ також закликає європейські банки рекапіталізуватися. За його оцінкою, банкам потрібно 100-200 млрд євро додаткового капіталу, щоб нівелювати ризики з внесків в суверенні борги периферійних країн єврозони.
Оцінити ризики банків з таких інвестицій непросто. Одна з причин - різниця в обліку активів в різних країнах, що дозволяють банкам списувати різний відсоток проблемних активів. Деякі банки оцінюють грецький борг та інші активи, що подешевшали за ринковою вартістю, тобто приблизно в половину номіналу, і списують другу половину в збитки. Так, наприклад, робить Royal Bank of Scotland. Інші кажуть, що зараз немає життєздатного активного ринку за цими інструментами, і тому оцінюють їх вартість на основі власних моделей. Наприклад, BNP Paribas списав 21% грецького боргу. RBS стверджує, що керується "консервативним підходом, який відповідає бухгалтерським стандартам", BNP Paribas переконаний, що його списання - "найкраще відбиття" вартості активу. Deutsche Bank обіцяв провести вторинні списання з грецького боргу.
Через різницю підходів прибуток і баланси банків, "можливо, не можна порівнювати і інвесторам треба дивитися на вкладення в суверенні борги і вживаний метод бухобліку", відзначає аналітик Citigroup Global Markets Сара Дінс. "Борг не єдине, чию якість пошкоджено, - каже колишній головний аудитор Комісії з цінних паперів і бірж США Лінн Тернер, - якість регулювання та аудиту пошкоджено так само, якщо не гірше".
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас