"Газпром" і Білорусь можуть підписати новий договір у листопаді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" і Білорусь можуть підписати новий договір у листопаді

Енергетика
191
"Можна абсолютно точно сказати, що досягнення остаточних домовленостей - справа найближчого часу",- заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер.
Документи на поставку і транзит газу в ув'язці з договором купівлі-продажу 50% акцій "Белтрансгаза" між "Газпромом" і Білоруссю можуть бути підписані вже в листопаді, повідомляє управління інформації російського газового монополіста.
У четвер в Москві відбулася зустріч голови правління "Газпрому" Олексія Міллера, віце-прем'єра Білорусі Сергія Румаса і міністра енергетики республіки Олександра Озерця. Переговори стосувалися підписання нового контракту. Сторони відзначили "високу ступінь взаєморозуміння" учасників зустрічі, яка і дозволить підписати документи в намічений час. "Питань залишається зовсім небагато, і вони не мають принципового характеру. Можемо абсолютно точно сказати, що досягнення остаточних домовленостей - справа найближчого часу",-заявив Міллер за підсумками переговорів.
"Газпром" і Білорусь вели переговори про зниження ціни на поставку газу з весни 2011 року. Саме тоді російський холдинг зацікавився покупкою 50% акцій транзитної компанії "Белтрансгаз", але Мінськ наполягав на вплив цієї угоди на надання знижки на паливо. 15 серпня 2011 прем'єр-міністр РФ Володимир Путін доручив Міненерго та "Газпрому" визначити величину знижувального коефіцієнта ціни на газ для Білорусі з 2012 року. Він спеціально підкреслив, що остаточні домовленості будуть пов'язані з придбанням російським монополістом решти 50% в "Белтрансгазі".
28 вересня надзвичайний і повноважний посол Росії в Білорусі Олександр Суриков повідомив, що Москва і Мінськ можуть підписати новий договір по газу в кінці листопада-початку грудня поточного року. 30 вересня з заявою виступив і президент Білорусі Олександр Лукашенко-за його словами, республіка в 2012 році буде отримувати газ від Росії за ціною, значно нижчою за нинішню.
Контракт на постачання і транзит газу в 2007-2011 роках в Білорусь "Газпром" і "Белтрансгаз" підписали 31 грудня 2006 року. Документом, зокрема, була визначена формула ціни з 1 січня 2008 року (відповідна формулі ціни при поставках російського газу в Європу), а також знижувальні коефіцієнти ціни на 2008-2010 роки (0,67, 0,8 і 0,9 відповідно).
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас