Країни G20 обговорюють збільшення капіталу МВФ для допомоги єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни G20 обговорюють збільшення капіталу МВФ для допомоги єврозоні

Казна та Політика
151
Країни "групи двадцяти", включаючи провідні emerging markets, обговорюють можливість швидкого внесення коштів до капіталу Міжнародного валютного фонду (МВФ) з метою посилення його ролі в боротьбі проти боргової кризи в єврозоні, пишуть в п'ятницю провідні англомовні газети, включаючи Financial Times, The Wall Street Journal і Washington Post.
Зокрема, повідомляється, що інтерес до цього плану проявляють Китай і Бразилія.
Представники фінансових відомств "двадцятки", які проводять зустріч у Парижі 14-15 жовтня, підтвердили, що переговори дійсно йдуть, однак перебувають на початкових етапах. За словами джерел WSJ, в рамках "двадцятки" поки немає єдиної думки про те, чи потрібні такі зміни і як їх найкраще здійснити. Політики наголошують, що спочатку єврозона повинна представити МВФ готовий план подолання кризи, а вже потім можна обговорювати фінансові питання.
Поряд з переговорами всередині ЄС про масштабні заходи в боротьбі з кризою, кроки зі збільшення капіталу МВФ повинні дати можливість "групі двадцяти" зробити на майбутньому на початку листопада саміті заяви, покликані відновити довіру на світовому фінансовому ринку.
"Прем'єр (Держради КНР) Вень Цзябао чітко заявив, що Китай підтримує стабільність в Європі і готовий обговорювати всі варіанти", - зазначив помічник міністра фінансів Китаю Чжу Гуаняо.
За даними Financial Times, обговорюється або можливість інвестування коштів у спеціальну компанію (SPV), керовану МВФ, або ж фінансування Фонду безпосередньо за рахунок покупки спеціальних облігацій.
Хоча деталі операції поки не опрацьовані, отримані в результаті неї кошти можуть бути використані для запобігання поширення грецької кризи на Італію та Іспанію, рекапіталізації європейських банків. Про яку суму вкладень йдеться, також поки не визначено, однак цілком можливо, що вона складе сотні мільярдів доларів.
Використання механізмів МВФ дало б можливість великим країнам, що розвиваються допомогти у вирішенні європейської боргової кризи, не ставлячи при цьому себе під ризики, що виникають, наприклад, при покупці ними облігацій окремих європейських країн.
Міністр фінансів ПАР Правін Гордан не виключив можливість додаткової допомоги Європі як з боку МВФ, так і в односторонньому порядку - з боку ПАР, однак, на його думку, багато що буде залежати від ситуації навколо Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF).
"Все залежить від того, як європейці розпорядяться своїм фондом", - сказав він.
Єдина Європа схвалила посилення ролі фонду, який вже використовується для допомоги Греції, Ірландії та Португалії, і збільшення його обсягу.
За словами міністра фінансів Канади Джим Флаерті, перед ним на ці вихідні стоїть мета змусити європейських колег усвідомити нагальну необхідність подолання боргової кризи. У разі появи конкретних пропозицій в самій Європі й інші країни будуть більш схильні надати їй підтримку, вважає міністр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас