США скоротять внесок до бюджету ООН — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США скоротять внесок до бюджету ООН

Казна та Політика
320
Законопроект, що передбачає різке скорочення внеску США до бюджету ООН, схвалив комітет із закордонних справ палати представників Конгресу США.
Згідно з цим документом, ініціатором якого стала голова комітету Ілеана Рос-Лейтінен, фінансування ООН, здійснюване США, буде ув'язано з масштабним реформуванням цієї організації, передає ИТАР-ТАСС.
Дана реформа, на думку Рос-Лейтінен та її колег-республіканців, повинна припускати зміну принципу формування бюджету організації.
В даний час розмір внеску кожної держави в регулярний бюджет ООН визначається як частка від загальних витрат організації. Шкалу внесків кожні три роки встановлює Генеральна Асамблея ООН. При цьому враховується рівень розвитку економіки і чисельність населення країн-членів. Сполучені Штати є провідним донором ООН. Вони покривають 22% регулярного бюджету ООН, а також 27% витрат на миротворчу діяльність організації.
Як вважає Рос-Лейтінен, бюджет організації повинен формуватися з добровільних пожертвувань. Тобто за її задумом США повинні платити лише за ті програми ООН, які відповідають їхнім інтересам і цінностям.
Як відзначають експерти, незалежно від того, як проголосує за законопроектом палата представників, де більшість місць належить республіканцям, шансів на проходження в сенаті, що перебуває під контролем демократів, у цього документа немає.
Адміністрація Барака Обами вже ясно дала зрозуміти, що не має наміру скорочувати масштаби взаємодії з ООН і затримувати виплати до її бюджету.
Держсекретар Хілларі Клінтон раніше заявила, що рекомендуватиме президенту накласти на законопроект Рос-Лейтінен вето.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас