МВФ знизив прогноз зі зростання економіки Азійсько-Тихоокеанського регіону на 2011-2012 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ знизив прогноз зі зростання економіки Азійсько-Тихоокеанського регіону на 2011-2012 рік

Казна та Політика
169
Міжнародний валютний фонд знизив прогноз зі зростання сукупного ВВП країн Азійсько-Тихоокеанського регіону до 6,3% в поточному і 6,7% в 2012 році, що пов'язано з тривалою борговою кризою в єврозоні та уповільненням темпів відновлення економіки США, повідомляється в регіональному дослідженні МВФ з АТР.
У квітні фонд прогнозував зростання ВВП регіону на 6,8% в 2011 році і на 6,9% в 2012-му. Як вважають автори дослідження, "ризики для економічного розвитку регіону зростають, незважаючи на той факт, що Азія далеко від епіцентру боргової кризи (єврозони). Водночас з огляду високого ступеня інтегрованості країн регіону у світову економіку подальші фінансові шоки можуть зробити негативний вплив на АТР".
Труднощі, які відчувають європейські й американська економіки, вже призвели до падіння експорту з АТР на пріоритетні для компаній-виробників ринки. МВФ вважає, що до цієї тенденції може додатися скорочення вкладень зарубіжних інвесторів, зокрема банків, в економіку регіону. Між тим експерти фонду відзначають, що завдяки стабільному зростанню за останні десять років держави АТР створили значні фінансові "подушки безпеки" і накопичили суттєві резерви в іноземних активах.
"Багатьом державам (АТР) під силу підтримати зростання економіки навіть у разі посилення ризиків", - наголошується в дослідженні.
Профіцит торгового балансу в АТР, за прогнозами авторів дослідження, складе близько 3% від сукупного ВВП за підсумками 2011 року та стільки ж у 2012-му. Минулогороку показник склав 3,5% від ВВП. Найбільший внесок у позитивне сальдо торгового балансу очікується від Китаю, а найменший - від Індії, Філіппін і Таїланду.
Інфляція в регіоні прискорилася з 4,6% в січні 2011 року до 5,5% у липні, головним чином у Китаї, Кореї та В'єтнамі. Основною причиною посилення зростання споживчих цін стало подорожчання сировинних ресурсів. Водночас подальшого прискорення інфляції в найближчій перспективі МВФ не прогнозує. При цьому в документі підкреслюється необхідність тимчасового призупинення посилення монетарної політики, "особливо в країнах з невисоким ступенем інфляційних ризиків".
Важливим автори дослідження вважають збільшення інвестицій в охорону здоров'я і освіту. "Ці заходи можуть сприяти посиленню внутрішнього попиту в подальшому і таким чином підвищити опірність економіки зовнішнім негативним впливам", - полягає в документі.
20 вересня фонд скорегував убік зниження прогноз зі зростання світової економіки на 2011-й і 2012 рік на 0,3 і 0,5 відсоткового пункту відповідно - до 4% на рік. Раніше експерти прогнозували організації зростання світового ВВП в 2011 році на 4,3%, а в 2012-му - на 4,5%. Як заявив на початку жовтня директор фонду з Європи Антоніо Борхес, МВФ не виключає рецесії у світовій економіці вже наступного року.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас