Баррозу придумав план — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баррозу придумав план

Казна та Політика
779
Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу затвердив план з порятунку єврозони від кризи. Він спрямований на відновлення довіри громадян і партнерів ЄС, а також стабілізацію світових ринків.
Виступаючи в Брюсселі, глава Єврокомісії заявив, що тепер уже недостатньо лише оперативно реагувати на ті чи інші аспекти кризи. За його словами, настав час визначити чіткі шляхи виходу з ситуації, що склалася, повідомляє Deutsche Welle.
"Тільки так можна буде відновити довіру наших громадян, наших партнерів, а також ринків. Тільки так можна вирішити проблеми, що виникли в економіці всіх країн", - заявив Жозе Мануель Баррозу. Він висловив сподівання, що на майбутній зустрічі глав держав єврозони, наміченій на 23 жовтня, буде досягнута домовленість з цього питання.
Ключове положення плану Баррозу передбачає зміцнення банків на випадок дефолту в Греції, передає ВВС. Банки повинні збільшити свої резерви за рахунок приватних внесків або із залученням державних або європейських фондів, вважає глава Єврокомісії.
Крім того, банки, що зіткнулися з труднощами, повинні отримувати підтримку з коштів Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Якщо у держав не виявиться достатньо коштів для підтримки фінансових інститутів, то рекапіталізація кредитів може фінансуватися за допомогою кредитів EFSF, пояснив Баррозу. У той же час він підкреслив, що в цьому випадку банки будуть позбавлятися права виплачувати дивіденди і бонуси своїм менеджерам.
План також передбачає виділення шостого траншу кредиту Греції, а також залучення приватного сектора до порятунку країни від боргових проблем.
Зараз Греція веде переговори з Єврокомісією, ЄЦБ і МВФ про новий кредитний транш. В обмін на кредит країна повинна провести скорочення бюджетників, урізати або хоча б заморозити оклади держслужбовців і скоротити витрати на охорону здоров'я.
За даними міністерства фінансів Греції, дефіцит бюджету держави збільшився до 26 млрд доларів. Уряд країни визнав, що дефіцит бюджету не вкладеться в 7,8% від ВВП. Згідно з прогнозами, за підсумками року він досягне близько 8,5% ВВП, повідомляє The Wall Street Journal.
Варто зазначити, що боргова криза призвела до погіршення стану навіть у найбільш сильних країнах Європи, серед яких Німеччина та Франція. Ці країни інвестори вже не вважають надійними.
Глави держав і урядів Європи вже кілька тижнів ведуть багатосторонні переговори з питань стабілізації фінансового сектору. У неділю канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі пообіцяли, що до кінця місяця буде готовий пакет заходів з вирішення боргової кризи в ЄС, у тому числі з рекапіталізації європейських банків.
Ангела Меркель і Ніколя Саркозі виступають за тіснішу інтеграцію в єврозоні, для чого буде потрібна зміна базових угод між країнами. У той же час Берлін і Париж поки не вирішили питання, чи повинні використовуватися для рекапіталізації банків кошти Європейського фонду фінансової стабільності або інші джерела.
Нагадаємо, напередодні близько 100 європейських діячів опублікували звернення до європейської влади в британському виданні Financial Times. "Заходи, що вживаються в даний час, занадто незначні, вони запізнилися і збільшують ризики глобальної фінансової кризи", - йдеться в листі до влади єврозони, який підписали близько сотні політиків, економістів та бізнесменів, включаючи відомого мільярдера Джорджа Сороса. Самі себе автори листа назвали "стурбованими європейцями".
Вони закликають європейську владу, по-перше, створити єдине казначейство в єврозоні, яке допоможе залучити кошти для регіону, а також простежити, щоб країни-члени дотримувалися бюджетну дисципліну. По-друге, автори листа наполягають на зміцненні системи загального нагляду, регулювання та страхування депозитів в єврозоні. По-третє, "стурбовані європейці" вимагають розробити стратегію, яка змогла б забезпечити стійке зростання економік країн, тому що боргова проблема не може бути вирішена без економічного зростання.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас