Росія зіграла зерном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія зіграла зерном

Аграрний ринок
673
Російський віце-прем'єр Віктор Зубков зупинив падіння світових цін на зернові всього однією заявою. "Уряд дав доручення, і воно практично вже виконано, щоб до 1 листопада цього року внести проект постанови, який дасть можливість уряду вводити обмеження з експорту зерна для того, щоб ціни на внутрішньому ринку були стабільні і щоб внутрішні потреби в зерні були забезпечені", - заявив чиновник 11 жовтня. І в той же день аналітичні агентства вже рясніли новинами про зростання котирувань зернових культур на міжнародних біржах.
Так, станом на 11 жовтня більше інших піднялася в ціні пшениця - її здебільшого експортує Росія зараз. За інформацією компанії Grain Ukraine, культура додала за день $18,1 на тонні, показавши зростання на 8,06% - до $242,8/т на CBOT, США. Кукурудза, незважаючи на прогнози щодо профіциту, також подорожчала слідом за пшеницею. Вона додала в ціні $15,7, або 6,59%, і оцінювалася на тих же умовах в США на рівні $253,9/т.
Таким чином, віце-прем'єр Віктор Зубков став локомотивом торгівлі зерном в момент сповільнення торгів. Адже вчора вже з'явилася інформація про те, що сама Росія знизила суттєво експорт зерна в даний час. Станом на початок жовтня Росія поставила на зовнішні ринки понад 10 млн. т зерна.
Ще 13-14 млн. т необхідно вивезти, але ціни на пшеницю недостатньо привабливі для світових трейдерів. І хоча сам Зубков пояснює анонсовану постанову уряду дотриманням державних інтересів - не подорожчанням зерна, закладкою його в засіки і т.д., насправді все виглядає так, що в Росії очікували підйому цін на зернові після такої заяви, яка "заздалегідь попереджає бізнес".
Введення мит на експорт, хоч і плаваючих (за словами Зубкова), може зіграти з російськими аграріями такий самий злий жарт, як і з нашими. В результаті дії обмежень на вивезення пшениці, кукурудзи і ячменю за останні три місяці маркетингового року наше село втратило понад 950 млн. грн. доходів, виходячи з того, що було експортовано всього 3,8 млн. т в липні-вересні 2011 р. Крім того, постраждали обсяги експорту - вони могли скласти станом на жовтень понад 6 млн. т замість 3,8. У підсумку бюджет недоотримав планові надходження, село розорене і страйкує.
До такого ж результату може прийти і Росія, якщо введе суттєві обмеження при профіцитному врожаї. Адже, за словами Зубкова, валовий збір зерна в Росії складе 90-92 млн. т при внутрішній потребі на рівні 72 млн. т. В даний час експорт зерна з Росії вже склав близько 11 млн. т. "Розрахунки показують, що такими ж темпами експорт буде йти в листопаді та грудні, до кінця року він досягне 18-19 млн. т", - говорить чиновник. У наступному півріччі Росії залишиться експортувати не більше 4-5 млн. т зерна, а це практично обсяг двох місяців поставок. Очевидно, тому Росія і вирішила почекати з експортом і, як кажуть, набити ціну на зерно.
Але є й інше пояснення того, що котирування зерна у світі підскочили. "Не думаю, що заяви Зубкова вплинули на вартість зерна у світі. Швидше за все, фінансові ринки відреагували на майбутнє рішення кризових питань у Європі, яке анонсовано чиновниками Євросоюзу. Адже ми знаємо, що будь-яка заява про початок кризи, а точно так само і про заходи боротьби з нею викликає сплески і падіння цін на біржах", - вважає директор компанії NWG Ukraine Микола Горбачов. За його словами, значно впливовіщою подією для України виявиться скасування мит на експорт пшениці і кукурудзи.
"Коли закон набере чинності, закупівельна вартість зерна на внутрішньому ринку дійсно підвищиться, але як це буде корелювати зі світовою ціною - ще питання", - говорить Горбачов. Він же запевняє, що зараз Україна експортує в основному кукурудзу. "Її вартість на елеваторах становить в середньому 1400 грн./т, в портах - 1500-1550 грн./т. Ця ціна дозволяє сільгоспвиробнику компенсувати збитки з виробництва пшениці і ячменю, а також мати рентабельність кукурудзи на рівні 30-40% у середніх фермерських господарствах", - вважає Микола Горбачов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас