Україна приохотилася до споживання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна приохотилася до споживання

Казна та Політика
1085
Дефіцит торговельного балансу країни посилює тиск на курс національної валюти. Вчора Державна служба статистики України повідомила, що від’ємне сальдо торгівлі товарами в серпні досягло $1,4 млрд, тоді як у липні цей показник становив $1,14 млрд. Гірша динаміка фіксувалася в поточному році лише в лютому ($1,66 млрд), коли НАК "Нафтогаз України" закуповував природний газ для виплати компенсації компанії RosUkrEnergo.
Зараз, на відміну від лютого, обсяг закупівель газу зріс лише на 4,2% - до $653,8 млн. У цілому, імпорт зростав швидше - на 10,5%, до $7,18 млрд. Причиною цього стали високі темпи ввезення хімічної (+13,6%), металургійної продукції (+7,3%), а також продукції приладового (+7,8%) і транспортного (+6,6%) машинобудування. "Таке зростання імпорту пояснюється поліпшенням внутрішнього попиту: влітку зросли зарплати, поступово відновлюється будівництво. Крім того, різке збільшення закупівель продукції машинобудування, можливо, пояснюється придбанням обладнання в процесі підготовки до Євро-2012", - пояснює економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
Втім, сальдо могло бути і більш значним, якби не збільшення обсягів експорту в порівнянні з липнем на 7,9% - до $5,78 млрд. Невелике зниження вивезення продукції приладового машинобудування (-2,7%) і мінеральної продукції (-7,7%) було компенсовано збільшенням поставок продукції металургії (+2,7%), транспортного машинобудування (+21,3%), а також хімічної промисловості (+24,5%). Крім того, в серпні в 3,5 рази зросли обсяги експорту зернових - з $81 до $289 млн. "Але навіть це все ще невеликий показник. Через чинні досі експортні мита в серпні Україна експортувала трохи більше 1 млн т зерна, в той час як Росія - 3,8 млн т", - зазначає генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.
Ця ситуація спричинила подальше збільшення дефіциту зовнішньої торгівлі до $8,1 млрд (експорт склав $43,97 млрд, імпорт - $52,08 млрд), що вдвічі більше, ніж рік тому - $4,46 млрд. "За нашими прогнозами, до кінця року від’ємне сальдо погіршиться до $12 млрд, тому що очікується поліпшення експортної динаміки через скасування експортних мит на зернові. Втім, якщо не буде різкого зниження світових цін на метал, ризик девальвації гривні не виглядає високим", - відзначає Ірина Піонтковська. Верховна рада 7 жовтня скасувала мита на пшеницю, меслин, полбу і кукурудзу. "Навіть якщо це рішення буде оприлюднене і набере чинності найближчими днями, нашим експортерам необхідно час, щоб відновити торговельні зв'язки, тому на звичайні темпи експорту - близько $700-750 млн на місяць - ми зможемо вийти лише в січні-лютому 2012 року" , - зазначає Лапа.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас