ЄС розробить програму допомоги виноробній галузі України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС розробить програму допомоги виноробній галузі України

116
У листопаді розпочнеться розробка програми надання технічної допомоги з боку Європейського Союзу виноробної галузі України. Про це повідомив президент Українського бюро винограду і вина Іван Плачков, посилаючись на слова голови Представництва Європейського Союзу в Україні Жозе Мануеля Пінту Тейшейри.
Зокрема, за словами Плачкова, 1-2 жовтня глави дипломатичних місій ряду країн Європейського Союзу та Великої Британії на запрошення президента Українського бюро винограду і вина відвідали провідний виноробний регіон України - Бессарабію.
До складу делегації входили: Тейшейра, посол Великобританії в Україні Лі Тернер, посол Греції в Україні Георгіос Георгунтзос, Повноважний міністр Посольства Республіки Болгарія в Україні Пламен Бунзін і консул Польщі в Україні Богуслав Гертруда.
Як розповів президент Українського бюро винограду і вина, європейські дипломати, які відвідали місцеві виноробні і змогли гідно оцінити відмінну якість продукції підприємств, які входять в Українське бюро винограду і вина, - виноробні "Вина Гулієвих", Промислово-торговельної компанії "Шабо", ознайомилися з експозицією Центру культури вина "Шабо".
За словами Плачкова, "дипломати відкрили для себе нову виноробну країну. Їх відгуки свідчили про те, що українські вина їм, винним гурманам, припали до душі".
При цьому гості вказали на проблеми, які, на їх погляд, суттєво гальмують розвиток української виноробної галузі - невирішеність земельного питання, бюрократизм у владі і невизначена інвестиційна політика. Особливо європейці відзначили ситуацію по обов'язковій оплаті виробниками ліцензій на оптову торгівлю розміром 500 тис. гривень. Для невеликих виробників, що випускають до 100 тис. пляшок вина на рік, така плата лягає непомірним тягарем на ціну їхньої продукції і просто вбиває авторське, європейське за характером виноробство, не дозволяє розвинути наявний величезний потенціал української виноробної галузі, вважає Плячков.
За його словами, дипломати відзначили, що в їхніх країнах підвищення культури споживання вина виявилося досить ефективним інструментом боротьби з алкоголізмом, а високий розвиток виноробства - ознакою цивілізованості держави.
У зв'язку з цим, відзначив Плачков, за результатами візиту Тейшейра повідомив про те, що в листопаді розпочнеться розробка програми надання технічної допомоги з боку Європейського Союзу виноробної галузі України. При цьому він підкреслив необхідність обов'язкової участі Українського бюро винограду і вина в розробці цієї програми. Адже саме виробники знають реальні проблеми галузі безпосередньо зсередини.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас