Експерт: Банкам доведеться збільшувати частку ліквідних активів для підвищення надійності системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Банкам доведеться збільшувати частку ліквідних активів для підвищення надійності системи

Валюта
456
Фінансові регулятори по всьому світу будуть збільшувати тиск на банки з тим, щоб останні підвищували у своїх портфелях частку ліквідних активів, незважаючи на скарги про негативний ефект від таких дій для світової економіки, заявив в інтерв'ю британській газеті The Financial Times новий глава Базельського комітету з банківського нагляду Стефан Інгвес.
На думку Інгвеса, який також очолює ЦБ Швеції, реалізація норм пакета "Базель III" має бути максимально уніфікована і повинна активно проводитися в усіх країнах ЄС, незважаючи на протести. "Весь успіх нових заходів залежить від того, наскільки однаково вони будуть виконуватися по всьому ЄС. Не в інтересах когось їх гальмувати", - сказав голова комітету.
За його словами, в планах комітету публікувати спеціальну карту, на якій будуть відзначені країни з найвищим рівнем ризику в банківському секторі. У такі держави будуть направлятися групи експертів, у завдання яких увійде моніторинг виконання законів і норм, передбачених пакетом "Базель III". Ідея таких груп у тому, щоб забезпечити прозорість дій банків і регуляторів.
У той же час комітетом поки не затверджені два правила. Відповідно до першого з них, банкам буде потрібно збільшити обсяг ліквідних активів до рівня, необхідного для подолання 30-денної кризи. Друге правило змусить організації використовувати більше інструментів довгострокового фінансування і скоротити число короткострокових. Інгвес очікує, що правила будуть схвалені незважаючи на спроби їх блокування.
На думку нового голови комітету, "коли ви починаєте змінювати систему банківського регулювання, ефект від цих дій буде відчуватися по всьому світу. Інакше в ньому немає сенсу". Інгвес висловив упевненість, що будь-які банки лише виграють від створення більш надійної системи регулювання.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас