Точка зору: ЗВТ з ЄС принесе Україні лише політичні дивіденди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: ЗВТ з ЄС принесе Україні лише політичні дивіденди

Казна та Політика
305
Входження України до зони вільної торгівлі з Європейським Союзом призведе до прискорення згортання науково-технічної взаємодії між Росією та Україною.
Про це 9 жовтня на Родосському форумі в Греції заявив відповідальний секретар Комісії Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану Сергій Глазьєв.
Зокрема, за його словами, політична еліта України консолідовано відстоює європейський вектор розвитку, у той час як дані статистики зовнішньої і внутрішньої торгівлі Росії і України підтверджують економічні переваги створення єдиної митної території.
За інформацією Глазьєва, загальний товарооборот Білорусі, Росії та Казахстану в першому півріччі 2011 року зріс біліше ніж на третину в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
При цьому згідно з розрахунками Інституту народногосподарського прогнозування російської Академії наук, в найближчі 10 років інтеграційний ефект для України у разі приєднання до Митного союзу і ЄЕП дозволить збільшити сукупний ВВП України на 773 млрд. дол., або 34% до сучасного рівня ВВП.
У разі входження України в зону вільної торгівлі з Євросоюзом Глазьєв прогнозує прискорене згортання науково-технічної взаємодії між Росією і Україною в авіабудуванні, енергетиці, машинобудуванні, ракетно-космічній співпраці і суднобудуванні.
На його думку, такі дії призведуть до скорочення українського експорту на 2 млрд. дол. на рік. Вступ України до ЗВТ дає Євросоюзу за рахунок збільшення ринку приблизно 8 млрд. доларів на рік, що не несе великого економічного змісту, а має тільки великий політичний зміст для Євросоюзу, заявив Глазьєв.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас