Голова Держземагентства обіцяє подорожчання оренди паїв вдвічі після земельної реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Держземагентства обіцяє подорожчання оренди паїв вдвічі після земельної реформи

Аграрний ринок
282
Прийняття законопроекту про ринок землі зробить практично неможливими тіньові, приховані схеми скуповування сільгоспземель. На сьогоднішній день фактично всі тіньові схеми - це обхід мораторію, зі скасуванням якого правові колізії в частині обмежень прав власності на землю будуть ліквідовані.
Про це в інтерв'ю заявив глава Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко.
"А цивілізований іноземний виробник, завдяки створюваній ним конкуренції місцевим орендарям, - це скоріше благо для тих власників паїв, які не можуть самі їх обробляти, здаючи в оренду", - зазначив чиновник.
За його інформацією, після прийняття закону оренда зросте з сьогоднішніх в середньому 300-350 грн за гектар на рік фактично в два рази - до 600-700 грн. "А надалі, завдяки зростаючій конкуренції, буде ще вищою", - додав С.Тимченко.
Він пояснив, що ціна оренди зросте за рахунок збільшення її нормативно-грошової оцінки. "Кабміном буде переглянута формула розрахунку нормативної оцінки, за рахунок чого вона підвищиться в 1,7 рази. Зараз вона становить в середньому 11800 грн, а вже з нового року цей показник зросте до майже 20 тис. грн за гектар", - додав голова Держземагентства.
При цьому він пояснив, що це середні цифри по Україні. "Щоб не перераховувати, я говорю про середні показники, - сказав С.Тимченко. Але яка б "вилка" не була, формула нарахування вартості оренди землі передбачає ставку не менше 3% від нормативної грошової оцінки. Тому вартість оренди, яка б вона не була до цього, з 1 січня 2012 року збільшиться майже в два рази. І це вже неминуче - відповідна постанова Кабінету міністрів вже проходить останні погодження".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас