ЄБРР: Приватизація "Нафтогазу" - важливий процес, але поспішати не можна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР: Приватизація "Нафтогазу" - важливий процес, але поспішати не можна

Енергетика
147
Приватизація "Нафтогазу" - це дуже важливий процес реформ, але вона повинна відбуватися на завершальному етапі.
Про це в інтерв'ю заявив керуючий директор з енергетики Європейського банку реконструкції та розвитку Ріккардо Пуліті.
"Занадто поспішати з цим не варто. Без проведення реформ приватизація неможлива. На першому етапі набагато важливіші прозорість рішення і адаптація законодавчої бази", - підкреслив він.
Пуліті відзначив важливість реформування НАК "Нафтогаз України", без якого неможливо фінансування повною мірою робіт з ремонту та модернізації української газотранспортної системи (ГТС): "І наш банк, і Єврокомісія, і МВФ, і інші міжнародні організації та інвестори будуть уважно відстежувати процес (реформування "Нафтогазу" - ред.) та сприяти його розвитку".
"Україна дуже важлива для Європи, - підкреслив керуючий директор ЄБРР. - Достатньо сказати, що в даний час в газовому балансі Європи близько чверті припадає на російський газ. І 80% його надходить через територію України. Природно, ми зацікавлені в стабільності його поставок і щоб не повторювалися інциденти, що були раніше".
Він додав, що зараз система трубопроводів високого тиску вимагає реновації та модернізації, і ЄБРР надаватиме необхідну фінансову підтримку. Зокрема, вже прийнято рішення про виділення 308 млн дол. на невідкладні роботи з ремонту ділянки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород.
У той же час Р.Пуліті визнав, що грошей буде потрібно набагато більше. "Але тут потрібно розуміти, що спершу мають бути проведені реформи, які забезпечать прозоре і зрозуміле середовище для інвестицій. Тобто спочатку реформи, потім - основне фінансування", - додав він.
"Нам показали, що буде проведено розукрупнення НАК "Нафтогаз України". З поділом його на чіткі сегменти: видобуток вуглеводнів, їх транспортування і постачання споживачам, - нагадав представник ЄБРР. В результаті повинен вийти прозорий і прогнозований як споживачами, так і інвесторами бізнес. Більшість країн ЄС подібне вже проходили і накопичено серйозний досвід".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас