В Росії знизять виборчий поріг на парламентських виборах до 5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Росії знизять виборчий поріг на парламентських виборах до 5%

Казна та Політика
167
Держдума прийняла сьогодні в другому й відразу в третьому, заключному, читанні президентський проект закону про зниження прохідного бар'єру з 7 до 5% на федеральних парламентських виборах, повідомляє ИТАР-ТАСС.
Як повідомляється, зниження мінімального відсотка голосів виборців, який необхідно отримати списку кандидатів, щоб брати участь у розподілі депутатських мандатів, встановлюється для виборів 7-го і наступних скликань Держдуми.
Як уточнив раніше повпред президента РФ в Держдумі Гаррі Мінх, пропозиція про зниження бар'єру тільки з 2016 року викликана необхідністю дати можливість попрацювати законодавству про так звані малі партії. Мінх нагадав, що в грудні 2011 року думські вибори мають пройти за 7-відсотковому порозі, але партіям, які отримали від 5 до 6 відсотків голосів виборців, буде надано 1 депутатський мандат, а тим, хто набрав від 6 до 7 відсотків - 2 місця в нижній палаті. "Перевіримо, як працюють ці норми на практиці", - сказав він.
Повпред також пояснив, чому президент пропонує повернутися до старих виборчих схем (поки тільки єдине - п'яте - скликання Держдуми обиралося при 7-відсотковому бар'єрі, для перших чотирьох поріг був на рівні 5%). "Цілі, позначені при прийнятті цієї ініціативи (про 7%), очевидно, досягнуті. Тоді наш політичний небосхил був усіяний понад півтора сотнями "зірок" і "зірочок". Довелося ввести загороджувальний бар'єр. У результаті відбулося укрупнення політичної системи", - заявив Мінх.
На думку Дмитра Медведєва, зміни в бік підвищення політичної конкуренції в Росії назріли, і одним з інструментів цього має стати зниження прохідного бар'єру на думських виборах. "Я вважаю, що в принципі ці зміни (підвищення політичної конкуренції) вже назріли, тому що структуризація політичної системи відбулася, і це, я думаю, розуміють всі, в тому числі і наша найбільша партія "Єдина Росія", - сказав він в червневому інтерв'ю "Файненшл таймс".
Тому, зазначив президент, в якийсь момент доведеться прийняти рішення і "опустити планку (числа голосів виборців), для того щоб була найкраща політична конкуренція і щоб ті, хто не можуть набрати 7%, все-таки могли набрати, наприклад, 5 і увійти до Держдуми, або 3%". "Це, врешті, питання політичної доцільності", - вважає глава держави.
Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович наполягав на введенні змішаної виборчої системи, збільшення прохідного бар'єру з 3 до 5%, а також заборона на участь у виборах блоків партій - залишилися без змін.
У свою чергу, голова Комітету виборців України Олександр Черненко висловив думку, що при наявності 5-відсоткового бар'єру до парламенту потраплять ПР, БЮТБ і "Фронт змін".
"Зараз 5% бар'єр долають тільки 3 політичні сили і у них загальний рейтинг в районі 10%. БЮТ, ПР і "Фронт змін". Разом з тим, вони в загальній сумі ледве набирають 10%, а голоси ще 5% перерозподіляються між ними ж. Це несправедливо по відношенню до виборця, тому що такий бар'єр може бути ефективним тільки в тих країнах, де більш стійка політична ситуація, а в тій політичній ситуації, яка є в Україні, це не просто передчасно, я думаю, це взагалі не пасує до українського політичного ландшафту".
Він також підкреслив, що відсутність у виборчому бюлетені пункту "проти всіх" не створить особливих проблем і навряд чи сильно спотворить результати виборів, оскільки кількість таких людей не буде суттєвою.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас