В Новій Зеландії побоюються екологічної катастрофи через розлив нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Новій Зеландії побоюються екологічної катастрофи через розлив нафти

Енергетика
107
Влада Нової Зеландії робить все можливе, щоб запобігти екологічній катастрофі, яка може статися в результаті великого розливу нафти з судна- контейнеровоза, що сіло на рифи, повідомляє британська "Дейлі телеграф".
"Це може стати найсерйознішим забрудненням морського середовища в Новій Зеландії за останні десятиліття", - сказав міністр із захисту навколишнього середовища Нік Сміт.
Вантажне судно "Рена" водотоннажністю 47 тис. тонн, що йшло під ліберійським прапором, вночі 5 жовтня сіло на риф Астролябія в 22 км від новозеландського порту Тауранга на півночі країни. На борту контейнеровоза було близько 1700 тонн важкої нафти. З пробоїни в корпусі в море вилилося близько 100 тонн нафтопродуктів. За минулі дні утворена нафтове пляма збільшилася вдвічі і досягла п'яти кілометрів у діаметрі. За словами фахівців, нафтопродукти продовжують витікати з судна.
Очікується, що нафтова пляма найближчим часом досягне узбережжя, в результаті чого можуть постраждати одні з найпопулярніших в країні пляжів і дика природа. Знайдено вже багато загиблих птахів.
Для якнайшвидшого розкладання розлитої нафти зараз з вертольотів над плямою розпорошують дисперсант. На узбережжі розгорнуто реабілітаційний центр для порятунку постраждалих тварин. Першими пацієнтами стала група пінгвінів, яких відмили від нафти.
У район лиха направлено два нафтозбиральні судна, але через погану погоду на морі загороджувальні бонни встановити не вдається. Найближчим часом до контейнеровоза має прибути спеціальна судно, яке повинне буде відкачати решту палива. Це дозволить знизити наслідки події. Тим часом деякі експерти побоюються, що судно може розламатися на дві частини.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас