Нобелівський лауреат: Терміни виходу з кризи залежать від рішень політиків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нобелівський лауреат: Терміни виходу з кризи залежать від рішень політиків

Казна та Політика
335
"Якби я мислив негативно, то сказав би, що світ вийде з кризи до 2050 року. Будучи оптимістом, я б сподівався, що вже в 2012 році наступить полегшення. Насправді, незважаючи на велику кількість прогнозів, ніхто цього не знає. Справа в тому, що термін виходу з цієї нетипової кризи залежить не стільки від макроекономічних трендів, скільки від політичних рішень", - заявив "РБК daily" лауреат Нобелівської премії 2010 року, професор Лондонської школи економіки Крістофер Антоніу Піссарідес під час свого приїзду до Петербурга. Він пояснив петербурзькій аудиторії, чим нетипова поточна криза і які рішення необхідні.
"Зайнятість після великої рецесії", - так позначив професор Піссарідес головну тему своєї лекції, що пройшла на факультеті економіки СПбДУ при повному аншлагу. Через дослідження ринків праці нобелівський лауреат вивчає природу проблем сучасного капіталізму. Він встановив, що всі попередні глобальні кризи характеризувалися різким відновленням рівня зайнятості в США і провідних країнах Європи. "Відновлення по вертикалі вгору - це здорова реакція економіки", - зазначив він. Сьогоднішня реакція економіки нетипова. Зокрема, в США до квітня 2009 року спостерігався різкий спад показників зайнятості, а в 2010 році почалося відновлення, але воно не було ні різким, ні послідовним: за невеликими підйомами йшли спади, ніби ринок рухався по пересіченій місцевості. Однією з причин відсутності впевненого підйому стали проблеми на ринку житла США: не маючи можливості швидко продавати свою нерухомість, американці втратили мобільність. Але оскільки "здорової" реакції ринку праці не відзначено і в більшості країн Європи, можна говорити про більш загальні причини.
"Під час минулих криз відбувалося швидке відновлення. Це відбувалося тому, що працювали інститути регулювання ринку", - підкреслив Крістофер Піссарідес. Говорячи про ефективне регулювання, професор навів приклад реформ у Великобританії часів Маргарет Тетчер і в наступні роки. Тоді було різко зменшено частку державного сектора в економіці, знижено вплив профспілок, скорочені допомоги з безробіття, субсидії на підвищення рівня зарплат стали цільовими. Зараз країни не знайшли важелів впливу на ринки, які стали б настільки ж ефективними.
З одного боку, держава повинна підстрахувати працівників у важкий період, вважає професор. На його думку, потрібно збільшувати період підтримки доходу безробітних: наприклад, якщо в "мирний" час країна дає громадянину півроку на пошук нового робочого місця, то під час кризи потрібно дати йому близько року. При цьому в багатьох випадках доцільно платити гроші не безробітному, а роботодавцю. "Припустимо, держава оплачує власнику магазину 60% ставки зарплати продавця, - пояснює Піссарідес, - і власник може найняти тимчасових працівників. Тоді люди не просто отримують допомогу, а беруть участь у розвитку бізнесу". З іншого боку, державним впливом ні в якому разі не можна захоплюватися. Скорочення державного сектора економіки, ліберальні реформи - основний рецепт для країн, що знаходяться у кризі. "Роль держави - ефективне регулювання роботи приватного бізнесу, а зовсім не створення робочих місць своїми силами", - підкреслив нобелівський лауреат. "Кейнсіанські підходи, в тому числі підтримка зайнятості шляхом створення додаткових місць в держсекторі, добре працюють в закритих економіках. У глобальному світі ці кроки недієві".
Власне, найважливіша відмінність поточної рецесії від попередніх полягає в тому, що вона відбувається в умовах глобалізації - робоча сила, кредити, борги вільно перетинають кордони. "Іноземне володіння державними боргами робить неможливими ніякі суверенні заходи фінансового регулювання, а значить, і регулювання економіки в цілому", - зазначив Крістофер Піссарідес. Іншими словами, держави вже нездатні проводити антикризові реформи самостійно - міжнародні домовленості та їх неухильне дотримання є основною умовою виходу з рецесії. І тому вихід буде затяжним. Піссарідес каже, що він не схильний чекати другої хвилі кризи, але не чекає найближчим часом і значного поліпшення.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас