Сусіди зацукрились — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сусіди зацукрились

Аграрний ринок
472
Прем'єр-міністр Росії Володимир Путін перетворив мрії наших виробників про експорт цукру в Росію на марення. "Росія вперше стала експортувати цукор. Іноземним споживачам продано близько 50 тис. т продукту", - сказав він на засіданні президії уряду. І підтвердив те, що росіяни чекають на великий урожай цукрових буряків у цьому сезоні. "Відмінні прогнози щодо збору цукрових буряків, саме відмінні прогнози. Розраховуємо, що врожай буде на рівні 40 млн. т, це майже вдвічі більше, ніж минулого року. Ми ніколи раніше на подібні цифри з цього виду культур не виходили", - заявив Путін.
Українські виробники з недовірою ставляться до слів прем'єра Росії, мовляв, намагається дати посил про експорт, щоб закріпитися на ринках збуту. За словами гендиректора профільної української асоціації "Укрцукор" Миколи Ярчука, сезон цукроваріння тільки розпочато, і його результати не остаточні. "40 млн. т буряків дозволять виробити не більше 4 млн. т цукру. Щорічне споживання білого продукту в Росії перевищує 6 млн. т. 2 млн. т Російська Федерація щорічно закуповує за квотою, але з цього обсягу не вийде понад 2 млн. т цукру. Очевидно, потрібно почекати кінця сезону цукроваріння, щоб робити висновки про цукрові запаси Росії", - говорить Микола Ярчук.
В Україні ж дійсно очікується профіцит цукру власного виробництва навіть без обсягів, завезених за квотою. "Сподіваємося отримати 2,1 млн. т цукрового піску в цьому сезоні", - говорить Ярчук. На питання про те, куди будемо збувати залишки - на думку гендиректора асоціації "Укрцукор", їх буде не менше 260 тис. т, - він відповів, що збут будемо шукати далеко за кордоном. "В Росію експорт малоймовірний з політичних причин. Значить, повеземо в Афганістан, Китай, ці країни закуповують цукор через брак власних обсягів". Нагадаємо, раніше голова Мінагропроду Микола Присяжнюк з робочою групою вів переговори з Росією про експорт з України 300 тис. т цукру на рік. Але вони не увінчалися успіхом - наш цукор в Росії не чекають і не хочуть.
Про те, що постачання в сусідню країну вигідні і дуже бажані, неодноразово говорив гендиректор одного з найбільших цукрових холдингів в Україні - "Астарти" - Віктор Іванчик. У цьому сезоні компанія, якою він керує, має намір збільшити виробництво цукру на 60% - до 350 тис. т. Це забезпечить "Астарті" близько 20% ринку. Збільшить переробку буряку інший виробник солодощів - харківська компанія "Бісквіт-Шоколад". Обсяги переробки буряків на підприємстві становлять не менше 170 тис. т проти 95 тис. т в 2010 р. Такому інтересу сприяє велика пропозиція буряку та його вартість - близько 500 грн/тонна.
Водночас в умовах профіциту і початку сезону цукроваріння вартість цукру на внутрішньому ринку істотно впала. Так, за даними ІК "Драгон Капітал", різниця між літніми і нинішніми цінами на цукор на заводах становить близько $200 на тонні. "Якщо до початку сезону цукроваріння ціна білого піску в Україні на умовах EXW досягала $900 за тонну, то станом на минулу п'ятницю вона досягла рівня $668 за тонну без ПДВ", - говорить старший аналітик ІК Тамара Левченко. За її словами, середньорічна вартість продукції складе $700-750/т. "У великих виробників настрій оптимістичніший - вони очікують $800. Підвищення цін на цукор варто очікувати в другому півріччі маркетингового року", - прогнозує експерт.
Вона не передбачає проблем зі збутом продукції, оскільки, за її оцінками, українці вживуть понад 2 млн. т цукру в цьому році, і надлишки будуть не такі істотні - близько 100 тис. т. "Є надія, що в рамках майбутньої угоди про ЗВТ з ЄС ми зможемо поставити 30 тис. т цукрового піску в Європу в 2012 р., якщо такі домовленості будуть досягнуті. Росія поки не приваблива як ринок збуту для нас, оскільки нинішня вартість цукру всередині країни навіть менша, ніж в Україні, - $608 за тонну без ПДВ", - говорить Левченко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас