МВФ не буде скуповувати держоблігації країн єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ не буде скуповувати держоблігації країн єврозони

Казна та Політика
235
Міжнародний валютний фонд підтвердив, що не збирається скуповувати суверенні облігації країн зони євро, зокрема Італії та Іспанії, щоб допомогти подолати боргову кризу. Проте організація буде шукати шляхи для надання допомоги європейським банкам. З відповідною заявою виступив сьогодні в Москві голова Європейського департаменту МВФ Антоніо Боргес.
"На даний час МВФ не може приступити до скуповування держоблігацій, проте фонд зробить все можливе для того, щоб відновити довіру інвесторів до іспанських та італійських банків", - сказав Боргес.
Відзначимо, вчора міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило рейтинги великих італійських банків слідом за рішенням про зниження довгострокового суверенного рейтингу країни з рівня Аа2 до А2.
Також він сказав, що МВФ вважає, що у Європейського центрального банку ЄЦБ є всі можливості для зниження базової облікової ставки при стабілізації очікувань щодо інфляції в єврозоні.
Економісти очікують, що ЄЦБ знизить базову облікову ставку в грудні 2011 р. на 0,25 в.п. - до 1,25%.
Вчора ЄЦБ залишив облікову ставку без змін - на рівні 1,5%. ЄЦБ піднімав базову облікову ставку вже двічі з початку 2011 р. (у квітні і липні). Обидва рази ставка була піднята на 0,25 в.п. На посилення монетарної політики ЄЦБ змушувала йти інфляція, що прискорювалася з початку 2011 р., яка вийшла за межі встановленого для країн Євросоюзу (ЄС) цільового орієнтира в 2%.
Крім того Боргес повідомив, що МВФ задоволений діями Банку Англії, який напередодні повідомив про те, що направить 75 млрд фунтів стерлінгів (87,8 млрд євро) на стимулювання економіки. Таким чином, британський ЦБ відновив програму "кількісного пом'якшення", що передбачає викуп активів для захисту економіки Великобританії від боргової кризи. Коментуючи цей факт, Боргес повідомив, що вважає цей крок виправданим, але не думає, що Банку Англії доведеться робити якісь додаткові кроки.
В рамках програми "кількісного пом'якшення" Центральний банк створює нові гроші, на які купує облігації високої якості (головним чином, урядові боргові інструменти). Це дозволяє безпосередньо влити додаткові кошти в економіку, що, як вважається, стимулює економічне зростання.
Програма була оголошена в березні 2009 р. і призупинена в січні 2010 р., коли Банк Англії прийняв рішення не змінювати обсяг викупу активів, залишивши його на рівні 200 млрд фунтів стерлінгів. Таким чином, загальний обсяг "кількісного пом'якшення" становить 275 млрд фунтів стерлінгів (322,1 млрд євро).
За підсумками напередодні засідання Банк Англії залишив базову облікову ставку без зміни - на найнижчому в історії рівні в 0,5% річних.
Раніше МВФ звернувся до експертів ЄЦБ із проханням не затягувати прийняття заходів у випадку, якщо боргова криза в Європі продовжить загрожувати економічному зростанню регіону й дестабілізувати обстановку на фінансовому ринку. Економісти МВФ пропонували європейському ЦБ дотримуватися політики зниження базової облікової ставки в разі збереження ризиків для економічного зростання. Крім того, на думку МВФ, ЄЦБ, можливо, доведеться відновити операції із забезпечення банків ліквідністю на більш тривалі терміни, якщо обстановка на ринку міжбанківського кредитування буде погіршуватися. Ще одним кроком ЄЦБ може стати обіцянка продовжувати скупку держоблігацій країн єврозони доти, доки це буде необхідно.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас