Непомірний клімат — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Непомірний клімат

Казна та Політика
756
Інвестори констатують різке погіршення своїх очікувань щодо перспектив роботи в Україні. Вчора EBA оприлюднила квартальне дослідження, присвячене оцінками інвестиційного клімату в країні. Результати опитування шокували навіть перевіряльників: оцінки бізнесу впали до рівня II півріччя кризового 2009 року. Якщо за підсумками II кварталу поточного року індекс інвестиційної привабливості перебував на цілком прийнятному рівні 3,39 бала (за 5-бальною шкалою), знизившись всього на 0,01 бала, то вже до жовтня оцінка знизилася відразу на 0,83 бала, склавши 2,56. Востаннє такий низький результат спостерігався ще в III кварталі 2009 року.
У таких негативних результатах в EBA звинувачують як внутрішні, так і зовнішні причини. "Вплив цих факторів приблизно однаковий. З одного боку, інвестори стурбовані кризою на світових ринках і очікують на погіршення економічної ситуації в Україні. З іншого боку, як і слід було очікувати, інвестори втомилися чекати на виконання обіцянок уряду провести необхідні економічні реформи", - пояснив президент EBA Томаш Фіала. Найнижче - до 2,3 бала - впала оцінка поточного інвестиційного клімату, а його зміни протягом останніх трьох місяців оцінюються в 2,5 бала. Трохи кращими - 2,7 бала - виявилися прогнози майбутнього інвестиційного клімату. Втім, Фіала впевнений, що якби опитування проводилося не кілька тижнів тому, а зараз, то очікування бізнесу стали б ще гіршими.
Згідно з даними дослідження, 51% респондентів очікує на другу хвилю європейської рецесії, тоді коли унеможливити такий сценарій розвитку називають лише 1%. Дослідження внутрішніх факторів показало, що лише 6% інвесторів відчули поліпшення інвестиційного клімату в країні. Причому 75% респондентів не змогли назвати жодного кроку уряду, який зміг би поліпшити бізнес-клімат. Про погіршення в цій сфері заявили 84% членів EBA. Найчастіше вони скаржаться на проблеми в роботі з податковою інспекцією і складнощі з відшкодуванням ПДВ (18%), тиск і перевірки з боку держструктур (12%), а також поглиблення корупції (11%).
За оцінками підприємців, вести бізнес в Україні стає дедалі дорожче. "Мої партнери потребують запасів товарів строком на кілька тижнів. Однак вони змушені запасатися ними на кілька місяців, оскільки не впевнені, чи вдасться їм вчасно завести товари в країну. Через такі незручності інвестори йдуть працювати в країну, де немає таких проблем", - відзначає глава представництва фармацевтичної компанії Astellas Pharma Кшиштоф Седлецький.
В умовах нестабільного припливу капіталу погіршення індексу відбивається на посиленні тиску на курс гривні. Нагадаємо, за даними НБУ, за підсумками січня-серпня приплив іноземних інвестицій склав $4,5 млрд, що дозволило утримати профіцит платіжного балансу ($2,1 млрд). "Швидше за все в найближчі два квартали ми побачимо різке зниження припливу інвестицій в країну. Це один з основних чинників, які впливають на девальвацію гривні, яка вже до кінця року може ослабнути до рівня 8,3 грн /$",- відзначає аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий. Швидку девальвацію української валюти також прогнозують і в Сітібанку - за оцінками його аналітиків, до кінця року гривня подешевшає до рівня 8,2 грн/$.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас