S&P: Після передкризових помилок рейтингові агентства змінили методи роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Після передкризових помилок рейтингові агентства змінили методи роботи

Казна та Політика
568
Криза 2008-2009 рр. і критика змусили міжнародні рейтингові агентства, зокрема Standard & Poor's (S&P), радикально змінити методи роботи, щоб повернути довіру клієнтів до їх оцінок і прогнозів. Про це повідомив директор S&P з Росії і країн СНД Олексій Новиков в ефірі програми "Діалог з Сергієм Алексашенко" на телеканалі "РБК-ТВ".
"У цьому зв'язку ми, по-перше, змінили методику, по-друге, склали кілька внутрішніх аналітичних аудитів, призначили спеціальну людину, яка збирає думки з ринків, критичні оцінки на нашу адресу - не огульного політичного характеру, а саме професійні", - повідомив Новиков.
Згадуючи прорахунки передкризових років, Новиков зазначив, що "абсолютно фундаментальною" стала помилка рейтингового агентства в оцінці американських облігацій subrime.
"Йдеться саме про аналітичний прорахунок. Ми не зрозуміли, яким чином змінилася філософія американського позичальника, перш за все звичайного американського споживача, який хоче купити будинок. Дім в останні 10-15 років з американської мрії став "банкоматом", особливо в досить низькому ціновому діапазоні, там, де він не є якимось предметом гордості т.д. І ні ренкінгові агентства, які дають оцінку надійності кожного конкретного іпотечного кредиту, ні рейтингові агентства, в тому числі ми, не змогли побачити цієї зміни філософії - того, що з будинком можна легко розлучитися, можна легко з нього оголосити дефолт, залишити його у вигляді забезпечення і переїхати в інше місце і т.д., і при цьому не нести жодної відповідальності", - пояснив представник S&P.
Серед інших причин кризи, які втратили агентства, він назвав обвал надлишкової ліквідності, який змусив банки тією чи іншою мірою йти на ризиковані операції, давати іпотечні кредити без початкового внеску і стимулював величезну кількість спекуляцій.
Нагадаємо, раніше, 4 жовтня ц.р., міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) опублікувало чергову доповідь, в якому попередило про зростання ризиків нової хвилі кризи в Європі.
З урахуванням останніх подій на світових ринках S&P вдруге за п'ять тижнів переглянуло свій прогноз економічного зростання Європи в бік зниження на наступні п'ять кварталів. В агентстві очікують, що зростання ВВП зони євро в 2012 р. складе 1,1% проти прогнозованих раніше 1,5%. Аналогічний показник для Великобританії складе, як очікується, 1,7% в 2012 р. проти прогнозованого в серпні 1,8%.
Серпневі і вересневі огляди економічного становища свідчать про погіршення ділової кон'юнктури не тільки в економіках, більше за інших схильних до бюджетно-боргової кризи, як то: Португалія, Іспанія та Ірландія, а й у провідних країнах зони євро і у Великобританії.
Водночас, міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило прогноз зі зростання ВВП країн з розвиненою економікою на 2011-2013 рр. у зв'язку з тим, що їх показники за II квартал 2011 р. виявилися гіршими за очікування. Зростання економік, що розвиваються в 2011-2013 рр. буде також набагато більш помірним, ніж прогнозувалося раніше, але все ж досить сильним. У цілому Fitch переглянуло прогноз зі зростання світової економіки в бік зниження.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас