Ъ: Економіку розгортають назад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Економіку розгортають назад

Казна та Політика
1197
Різке погіршення стану світової економіки вже визнають і в МВФ - високопоставлений чиновник фонду заявив про ймовірність рецесії світової економіки в 2012 році. Раніше в МВФ уникали таких песимістичних прогнозів. Подібні заяви збільшують ймовірність того, що фонд зажадає від України додатково урізати бюджетні витрати.
Міжнародний валютний фонд (МВФ) вперше визнав імовірність рецесії світової економіки в 2012 році. Про це вчора в інтерв'ю каналу Euronews заявив директор Європейського департаменту МВФ Антоніо Борхес: "Ми як і раніше прогнозуємо дуже скромне зростання в 2012 році, але економічна активність може і розвернутися. Ризик рецесії, таким чином, не виключений", - сказав він. Нагадаємо, рецесією називається зниження або нульове зростання економіки протягом двох кварталів поспіль. Глобальна рецесія спостерігалася в 2009 році, коли, згідно з оцінками МВФ, спад світового ВВП склав 0,7%.
Крім того, пан Борхес заявив, що для рекапіталізації європейських банків знадобиться від 100 до 200 млрд євро. "Ми говоримо приблизно про 100-200 млрд євро, що, на наш погляд, дуже і дуже незначна сума в порівнянні із загальним обсягом європейських фінансових ринків, а також у порівнянні з ресурсами оновленого Європейського фонду фінансової стабільності", - уточнив він.
Досі в МВФ прогнозували досить високий - в межах 4% - зростання світової економіки наступного року. Цей прогноз був оприлюднений 20 вересня напередодні засідання ради директорів фонду. Однак інші міжнародні організації дотримуються більш консервативних оцінок. Так, згідно з прогнозами рейтингового агентства Fitch Ratings, зростання світової економіки наступного року складе 2,7%, при цьому є ймовірність другої хвилі рецесії. Раніше про можливість рецесії світової економіки заявляв лауреат Нобелівської премії з економіки за 2008 рік Пол Кругман - на його думку, вірогідність такого сценарію складає 50%.
Враховуючи, що МВФ вкрай консервативний і не переглядає свої прогнози частіше, ніж двічі на рік, така заява його високопоставленого чиновника - вкрай важливий сигнал, вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. "Ситуація істотно змінилася, і в МВФ не можуть не визнавати цього", - пояснює він.
Якщо раніше експерти вагалися з оцінками, чи буде МВФ вимагати від України корекції держбюджету на наступний рік, то тепер вони дедалі частіше схиляються до неминучості цього. "Навіть якщо світовій економіці вдасться уникнути рецесії, вже очевидно: параметри, закладені в проект держбюджету України на 2012 рік, є надміру оптимістичними і потребують корекції", - відзначає економіст Сітібанку з Росії і країн СНД Наталія Новікова. "МВФ напевно посилить свою позицію. Важко сказати, наскільки значною може стати корекція держбюджету, але напевно фонд буде більш критичним в оцінках джерел бюджетних надходжень. У зв'язку з цим Мінфін, по суті, йде на випередження, запропонувавши новий інструмент для залучення коштів на внутрішньому ринку - індексовані облігації", - додає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Місія МВФ прибуде до України наприкінці жовтня - вчора цю інформацію підтвердив віце-прем'єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас