Центробанк зобразив цифру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк зобразив цифру

Казна та Політика
808
За його словами, динаміка інфляції за вісім місяців підсилює віру в те, що за результатами року значення індексу споживчих цін не перевищить 9-10%. Але, на думку вчених, озвучені центробанком оптимістичні макропрогнози - "пусті" цифри без інвестицій в реальний сектор економіки
Порадувала чиновника і динаміка ВВП. За його спостереженнями, влітку було подолано легке квітнево-травневе гальмування економічного зростання. Прискорення динаміки ВВП у кумулятивному вимірі в липні-серпні склало 0,1-0,3%. "Відбувся взаємозалік обсягів виробництва в галузях - тих, які сповільнили підйом, і тих, які його прискорили. Взаємозалік вивів на позитивне сальдо, на рівні зазначених 0,1-0,3%", - розповів держбанкір. Згадане уповільнення торкнулося будівництва та транспорту. Будівництво скинуло 0,6% кумулятивної динаміки в порівнянні з липневим показником, а транспорт - 2,2%. Проте промисловість наростила її на 0,2% (до 8,9%), сільське господарство - на 1,1% (до 10,2%), а роздрібна торгівля - на 0,1%. Таким чином, резюмував Литвицький, зростання ВВП надійно, приблизно на 0,5%, перевищує бюджетний цільовий орієнтир 4,7%.
Разом з тим опитані експерти не такі оптимістичні з приводу перспектив вітчизняної економіки. За словами директора Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерія Геєця, самі по собі абсолютні значення індексу споживчих цін нічого не означають без прив'язки до реального сектору економіки. Без серйозних інвестицій вітчизняний виробник втрачає цінові конкурентні позиції навіть за стабільного валютного курсу. "Доти, доки дефіцит поточного рахунку компенсується припливом валюти з капітального рахунку, поки немає валютних надходжень від експортно-імпортних операцій, райдужні цифри нічого не означають", - нарікає академік. Подібні показники важливі за умови активного інвестування в реальний сектор економіки.
Але навіть з такими "малозначимими" цифрами не погоджується виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. За його прогнозом, річна інфляція може досягти 12-15%, а зростання ВВП - всього лише 4%. "Незважаючи на те, що уповільнення економічного зростання в країнах - основних торгових партнерах України сприятиме зменшенню обсягів вітчизняного експорту і, відповідно, зниження інфляційної динаміки, очікуване підвищення цін на енергоресурси виявиться чинником, що стимулює інфляцію", - прогнозує експерт.
Низькі значення поточної інфляції експерти схильні пояснювати високою базою порівняння. "Інфляція має всі шанси утриматися в рамках 9-10%. Більш того, за результатами вересня інфляція очікується на рівні 7% за рахунок високої бази порівняння", - говорить аналітик ІГ "Арт-Капітал" Олег Іванець. За його словами, якщо НБУ вдасться і далі утримувати стабільний курс гривні, а глобальна рецесія так і не почнеться, то цілком імовірно, що інфляція буде низькою не лише цього, а й наступного року.
За словами аналітика ІК "Конкорд Капітал" Світлани Рекрут, динаміка індексу буде залежати від цін на комунальні послуги, які є одним з основних тригерів зростання інфляції цього року, вартості палива, а також динаміки цін на продукти харчування, що становлять левову частку індексного кошика (близько 50%). "До кінця поточного року основний ризик зростання індексу виходить від комунальних послуг і палива. Вартість комунальних послуг може суттєво зрости у разі підвищення цін на газ, а палива - в разі введення мит", - прогнозує експерт, додаючи, що обидва чинники залежать від державного регулювання.
У будь-якому випадку, відзначає керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко, темпи інфляції восени традиційно прискоряться на тлі зростання ділової активності, а також сезонного скорочення пропозиції фруктів, овочів і молочно-м'ясної продукції. "Також ми закладаємо 50%-ве зростання цін на газ, яке може відбутися до кінця поточного року, що додасть темпам інфляції близько 1%", - розповідає експерт.
І хоча НБУ буде намагатися проводити політику обмеження зростання грошової маси та грошової бази, в кінці року традиційно відбудуться бюджетні вливання і прискорення зростання грошових агрегатів. Відповідно, регулятору навряд чи вдасться повністю стримати ці явища. Разом з тим деякому зниженню темпів інфляції буде сприяти зниження світових цін на нафту на тлі нестабільності на фінансових ринках і уповільнення світової економіки. Це не дає підстав для подальшого підвищення цін на бензин в Україні.
При цьому, прогнозує співрозмовник, темпи зростання реального ВВП цього року в Україні за відсутності дефолту в Греції складуть близько 4,7%, що передбачає деяке уповільнення росту від поточних рівнів. Швидше за все, зростання до кінця року буде сповільнюватися через скорочення чистого експорту на тлі зниження попиту на українські товари (металургія, можливо, машинобудування, продукція хімічної промисловості). При цьому багато що буде залежати від розвитку ситуації в єврозоні. "У випадку, якщо до кінця року в Греції буде оголошений дефолт, попит на експортовані з України товари може знизитися ще більш суттєвими темпами, а зростання економіки виявитися навіть нижчим за 4,7%", - застерігає пан Івченко.
Правда, це падіння частково буде компенсуватися зростанням інвестицій в країні. Зростання останніх ґрунтується на підготовчих роботах до футбольного чемпіонату Євро-2012 і істотному збільшенні обсягів державних і приватних інвестицій. "До кінця поточного року Україна продовжить активно інвестувати в інфраструктуру, також ми не очікуємо на істотне падіння внутрішнього споживання на тлі високих девальваційних очікувань", - говорить Світлана Рекрут.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас