Набув чинності закон, що визначає умови оренди та концесії державних об'єктів ПЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Набув чинності закон, що визначає умови оренди та концесії державних об'єктів ПЕК

Казна та Політика
295
Сьогодні набуває чинності закон України "Про особливості оренди чи концесії об'єктів ПЕК, що перебувають у державній власності", схвалений Верховною Радою (ВР) 8 липня 2011 р. Закон був опублікований в державному виданні "Голос Україні" 6 серпня.
Згідно з прикінцевими положеннями, закон набуває чинності через 60 днів після опублікування.
Нагадаємо, 8 липня 2011 р. відповідний документ № 8705, ініційований фракцією ПР, підтримав 251 народний депутат.
Законодавчим актом з метою створення умов для забезпечення розвитку паливно-енергетичного комплексу (зокрема, шляхом залучення інвестицій на технічне переозброєння і модернізацію) визначаються особливості передачі в оренду або концесію об'єктів ПЕК, що перебувають у державній власності.
Відповідно до закону, передачі в оренду або концесію підлягають наступні об'єкти ПЕК:
- на яких можливе залучення сучасних технологій виробництва і які вимагають модернізації (технічного переозброєння) технологічного процесу;
- розрізи і шахти з видобутку вугілля та його переробці, які є безперспективними і підлягають закриттю;
- об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти, що перебувають в державній власності, які можуть бути добудовані з метою їх використання для здійснення діяльності у сфері видобутку кам'яного вугілля та лігніту (бурого вугілля), його переробки.
Відносини з передачі в оренду або концесію об'єктів ПЕК, не врегульовані цим законом, регулюються Цивільним, Господарським, Земельним кодексами України, законами "Про концесію", "Про оренду державного та комунального майна", іншими законодавчими актами.
Раніше повідомлялося, що документ, зокрема, передбачає заборону продажу на конкурентних засадах (земторгах) земділянок державної або комунальної власності або права на них "у разі передачі в оренду, концесію майнових комплексів та нерухомого майна, розташованого на земельних ділянках державної, комунальної власності".
Слід зазначити, що у ВР також був зареєстрований урядовий законопроект, який визначає особливості передачі в оренду або концесію об'єктів ПЕК.
Так, згідно з документом (№ 8632 від 03.06.2011), ініційованим Кабінетом міністрів, проведення підготовки до передачі в оренду або концесію об'єктів паливно-енергетичного комплексу передбачає: організаційно-технічні заходи, на підставі яких визначається розмір, строки внесення та напрями інвестицій, які забезпечать беззбиткову діяльність, виявлення державного майна, яке може бути передано в оренду, в концесію, виявлення іншого державного майна, яке тимчасово не використовується, і розроблення пропозицій щодо умов його подальшого використання або консервації у встановленому порядку; виділення зі складу підприємств структурних підрозділів, які можуть функціонувати як окремі підприємства, здійснення інших заходів, визначених законодавством.
Нагадаємо, що на думку члена комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та безпеки Павла Коржа (Партія регіонів), за рахунок передачі державних вугільних шахт у концесію можна швидко і на довгий термін залучити інвестиції в перспективні вугледобувні підприємства, які найбільш гостро потребують розвитку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас