ФРС впала в песимізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС впала в песимізм

Казна та Політика
1298
Незважаючи на те, що зростання ВВП США за підсумками другого кварталу 2011 р., за остаточною (третьою) оцінкою склало 1,3%, що вище за очікування аналітиків (передбачалося, що буде 1,2%), ФРС погіршила прогноз зростання американської економіки на найближчі квартали.
"Економічна статистика показує, що ряд постійних факторів продовжує обмежувати темпи зростання економіки США. Ретельний аналіз останніх економічних даних не дає жодних натяків на поліпшення ситуації на слабкому ринку праці США. У зв'язку з цим Комітет з відкритих ринків очікує на більш повільний темп економічного зростання в найближчі квартали в порівнянні з оцінкою на засіданні комітету в червні", - заявив учора глава ФРС Бен Бернанке на засіданні Об'єднаного економічного комітету Конгресу США.
Водночас інфляція, яка значно посилилася на початку року, за словами глави Федрезерву, "не вкоренилася" в економіці, і в осяжному майбутньому ціновий тиск залишиться несуттєвим.
Враховуючи погіршення економічних прогнозів, комітет має намір розробити "нові кроки для прискорення відновлення економіки за збереження цінової стабільності". Цю фразу експерти, які звикли читати виступу глави ФРС "між рядків", одразу розцінили як обіцянку готівкових грошей - тільки вони, впевнені економісти, можуть зараз врятувати фондові майданчики і американську економіку в цілому. Відразу після виступу з'явився прогноз аналітиків Deutsche Bank, які вважають, що найближчим часом ФРС все-таки оголосить програму кількісного пом'якшення (QE3), незважаючи на інфляційні ризики, які все ще зупиняють Бернанке від схвалення даного рішення.
Що ж стосується нещодавно озвучених заходів стимулювання, зокрема - продажу короткострокових облігацій, що знаходяться на балансі Мінфіну США, і покупки на виручені кошти US Treasuries з терміном погашення через 6-30 років, названих операцією "Твіст", то, за словами пана Бернанке, це допоможе знизити довгострокові відсоткові ставки на споживчому ринку на 20 б. п., а ставки з федеральних фондів впадуть майже на 0,5%.
Примітно, що в своїй промові Бен Бернанке звернувся по допомогу до Білого дому і закликав конгресменів не поспішати зі скороченням бюджетних витрат в короткостроковій перспективі, незважаючи на необхідність зменшення дефіциту скарбниці в довгостроковій перспективі. В іншому випадку, за його словами, країна не зможе оживити анемічну динаміку у сфері зайнятості та підняти рівень споживчої довіри, який опустився.
"Затягування пасків сповільнить зростання американської економіки, розширення якої за I півріччя 2011 р. не дотягнуло до 1%. Дуже важливо уникнути таких фінансових заходів, які б завадили відновленню економіки", - вважає глава ФРС. "Грошово-кредитна політика може бути потужним інструментом, але це не панацея для вирішення проблем, з якими стикається наразі економіка США. Уряд має вжити заходів і в інших сферах: на ринку праці, житла, торгівлі, оподаткування та регулювання", - додав пан Бернанке.
Не вселяє оптимізму в голову ФРС і ситуація в Європі, вплив якої на економіку США Бен Бернанке назвав не інакше як "руйнівним". "Напруженість на фінансових ринках Європи вже погіршила настрій домогосподарств та підприємств, продовживши ставити перед ризиками американську економіку. Непрямий вплив з Європи руйнівний. Некерований грецький дефолт несе "величезний ризик", - вважає він, підкресливши, що проблеми в Європі "по суті політичні". Водночас глава ФРС заспокоїв аудиторію нагадуванням, що внески американських банків в грецькі боргові зобов'язання мінімальні.
Згадку у виступі Бернанке європейських проблем і спробу перекласти частину провини на Старий Світ економісти оцінюють як сигнал того, що американський істеблішмент досі вірить, що можна обійтися і без QЕ3. "Але глава Федрезерву може почати накачування ринків грошима, коли побачить явні ознаки рецесії в економіці США. Зараз же вони не очевидні", - прогнозують інвестаналітики.
Водночас, незважаючи на песимістичний прогноз ФРС, експерти вважають, що слова пана Бернанке варто розцінювати швидше як позитивний знак для ринків: адже якщо раніше надії на нові фінансові вливання вже майже не залишалося, то зараз вона спалахнула з новою силою .
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас