Адмінреформа скрипить, але рухається — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Адмінреформа скрипить, але рухається

Казна та Політика
569
Адміністративна реформа була запущена 9 грудня 2010 указом президента № 1085/2010 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади". Реформуванням центральних і регіональних органів влади передбачалося переглянути і змінити функції державних органів, а також деполітизувати державну службу. У рамках реформи 20 міністерств трансформувалися в 16 нових, були звільнені дев'ять міністрів, здійснено скорочення штату чиновників. Згідно з постановою № 937 від 07.09.2011 р. "Про затвердження граничної чисельності працівників апарату центральних органів виконавчої влади", скорочення штату склало від 1% в Міністерстві соціальної політики до 50% в Держінспекції з безпеки на наземному транспорті. У середньому кількість тих, хто працює у міністерствах і відомствах, скоротилася на 30%.
Директор Національного інституту стратегічних досліджень при президенті України Андрій Єрмолаєв переконаний, що структуризація центральних органів виконавчої влади відбулася. "Завершено перший і важливий етап адміністративної реформи", - сказав Єрмолаєв. Він вважає позитивним моментом те, що реформа була ініційована зверху. "Вона торкнулася в першу чергу центральних органів виконавчої влади. Є в неї горизонтальне і вертикальне вимірювання. У вертикальному вимірі відбулася оптимізація кількості органів виконавчої влади, структуризація відповідальності міністерства, служби, агентства. Завершився процес формування нових положень, які регламентують діяльність цих органів. І по горизонталі сталася серйозна реструктуризація апаратів, оптимізація кількості чиновників з підвищенням їх відповідальності. Зараз готується новий закон про державну службу, який також врегулює ряд питань", - додав Єрмолаєв.
Прихильники реформи вважають, що вона є виправданою і ефективною. Міністр юстиції Олександр Лавринович у коментарі сказав, що позитивні результати адмінреформи - у більш ефективній роботі центральних органів виконавчої влади за меншої кількості державних службовців. При цьому Лавринович зазначив, що сам він не в захваті від результатів практичного втілення реформи. "Коли створювалася архітектура цих змін, звичайно ж очікування були більшими", - додав він. При цьому він не захотів детально аналізувати успіхи та недоліки змін структури держуправління.
Андрій Єрмолаєв позитивно оцінює результати модернізації держструктур. "Якщо говорити про економію державного бюджету, то думаю, що йдеться про сотні мільйонів гривень. Але цим не можна оцінювати ефективність реформи. Вона буде пов'язана з мінімізацією втрат у схваленні рішень, більш чіткому виконанні бюджетних програм ефективності. Ефективність реформи буде проявлена ​​через певний цикл, пов'язаний з реалізацією нових управлінських функцій. Я думаю, що протягом нового бюджетного року ми зможемо дати адекватну об'єктивну оцінку. Наразі ми можемо говорити лише попередньо, що ці зміни виправдані. Але ця система ще повинна запрацювати на повну потужність", - сказав він.
Представники опозиції критично оцінюють попередні результати адмінреформи. Вони відзначають, що всупереч прогнозам скорочення витрат на утримання держапарату, вже третій рік поспіль зростає фінансування Державного управління справами. Згідно з проектом держбюджету на наступний рік, в 2012 р. президент, міністри і депутати витратять на своє утримання менше коштів, ніж цього року. Правда, сума економії невелика - всього 68 млн. грн. Загальні витрати держапарату в 2012 році складуть 2,557 млрд. грн. За словами голови підкомітету з питань видатків державного бюджету Комітету Верховної Ради з питань бюджету Павла Жебрівського (НУНС), поки реформа обмежилася скороченням кількості чиновників і перетасовуванням в держапараті. "Адміністративна реформа - це міф. Дійсно, відбулося скорочення центральних органів виконавчої влади на 30%, але при цьому чисельність Адміністрації президента за рік збільшилася. Якщо говорити про суму економії за рахунок скорочень міністерств і відомств, то йдеться про десятки мільйонів гривень", - сказав Жебрівський.
Міністр юстиції Олександр Лавринович зазначає, що мета реформи держсистеми - домогтися поліпшення керованості економіки та надавати громадянам якісніші послуги держорганів. "Протягом цього року і наступного ми всі зможемо побачити, що, можливо, вперше є ситуація, коли ми 20 років говорили про необхідність реформ у всіх органах влади і всі мріяли про ці реформи, а півтора роки тому реформи реально почалися. Можу сказати з повною відповідальністю, що і вони будуть продовжуватися", - сказав Лавринович.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас