Банки купилися на валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки купилися на валюту

Казна та Політика
2368
Вчора банкам-дилерам ринку облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) був запропонований абсолютно новий інструмент - державні облігації, прибутковість яких залежить від зміни курсу гривні до долара США. Ці папери викликали інтерес у ринку, який вже більше двох місяців ігнорує розміщення Мінфіну. Основний попит припав на 3-річні папери, на які було подано шість заявок (на 740 млн грн). З них Мінфін задовольнив дві, виручивши 661 млн грн.
Мінімальний рівень дохідності за ними склав 8% річних, а середньозважений - 8,22%. Невідомий банк просив вдвічі вище - 16%. Ще одна заявка була подана на 5-річні папери (з прибутковістю 8,75%), задовольнивши яку Мінфін залучив до держбюджету 200 млн грн. На 10-річні держпапери банки заявки не подавали. Додатковий дохід власники бондів отримають тільки в тому випадку, якщо в момент погашення середньозважений курс гривні до долара США девальвує на міжбанківському ринку. "Безумовно, курс гривні неможливо прогнозувати на такий довгий період, хоча все ж зрозуміло, що вона буде коштувати менше, ніж зараз, а це збільшує привабливість паперів", - вважає керівний партнер Capital Times Ерік Найман.
Востаннє Мінфін залучав настільки великий обсяг коштів в ході аукціону ще 17 травня (1,08 млрд грн). Успіх продажу нового виду паперів особливо помітний на тлі проведеного вчора аукціону з продажу звичайних ОВДП: так само, як і минулого тижня, на них не було подано жодної заявки.
Валютні папери Мінфіну вдалося продати за ставками, які навіть нижчі за прибутковість українських єврооблігацій, - на вторинному ринку євробонди продаються з прибутковістю близько 9%. "Уряду вдалося продавити ринок, який відіграв за ситуацію зі стандартними ОВДП і розмістивши папери не тільки без премії до єврооблігацій, але і з прибутковістю, навіть нижчою, ніж в останніх", - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Сергій Фурса.
Найман вважає таку ситуацію ненормальною. "Однак вона має просте пояснення: українські банки, навіть з іноземним капіталом, не можуть прямо покласти на свій баланс єврооблігації", - відзначає він. На думку Фурси, уряд скористався тим, що банкам необхідно закрити коротку позицію в доларах: "Мінфін зосереджений на локальних банках як основному джерелі попиту, і за наступних розміщеннях буде орієнтуватися на нинішній рівень прибутковості, ймовірно, не бажаючи підніматися вище за 9% з трирічних паперів і 10% - з п'ятирічного боргу".
Банкіри оцінюють результати аукціону як успішні. "З урахуванням дефіциту ліквідності на ринку, залучити на одному аукціоні майже 900 млн грн - це дуже хороший показник", - вважає директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко. Порівняно невеликий обсяг заявок банкіри пояснюють пізнім інформуванням про це аукціонів. "Повідомлення Мінфіну було оприлюднено в понеділок увечері і далеко не всі потенційні покупці встигли підготувати заявки", - відзначає заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський.
"Якщо Мінфін не буде знижувати рівень прибутковості за цими паперами, то швидше за все і наступні аукціони будуть успішними", - прогнозує Кравченко. За даними, вчора валютні ОВДП купував Сітібанк, інші дві заявки могли бути викуплені Укрсоцбанком, Укрсиббанком або "Райффайзен Банк Аваль". Втім, покупці не готові вкладатися в довгі папери. "У більшості банків встановлені ліміти на вкладення - до 5 років. Тому пропозицію Мінфіном 10-річних ОВДП слід розглядати як перевірку того, наскільки інвесторам цікаві такі папери", - вважає Сочинський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас