Азаров: Україна не прагне до негайного членства в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Україна не прагне до негайного членства в ЄС

Казна та Політика
267
Україна не прагне негайно вступати до Євросоюзу, однак при укладенні Угоди про асоціацію буде наполягати на включенні в неї перспективи свого членства в ЄС.
Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі з головою Національної Ради Австрії Барбарою Праммер, повідомляє Українська правда.
"Україна взяла курс на європейську інтеграцію, але це зовсім не означає, що завтра ми будемо подавати заявку на вступ до ЄС. Але ми, як країна, повинні мати європейську перспективу", - підкреслив Азаров.
Він додав, що згідно зі статтею 49 Лісабонської угоди, будь-яка країна, яка територіально розташована в Європі, має право на європейську перспективу.
Праммер, в свою чергу, заявила, що потенціал для розширення ЄС існує, і європейські країни повинні мати перспективу приєднання до Євросоюзу.
Прем'єр висловив сподівання, що Угода про асоціацію з ЄС буде підписана до кінця 2011 року, і в ній буде прописана перспектива приєднання України до ЄС.
Також, Азаров повідомив, що Україна завершує переговори про створення ЗВТ (зона вільної торгівлі) з ЄС.
Зокрема, він позитивно оцінив останній раунд переговорів з Єврокомісією, у результаті яких сторони домовилися про збільшення українських зернових експортних квот.
Проте досі залишаються невирішені питання, зокрема щодо насіння соняшнику.
Прем'єр підкреслив, що Україна ввела мито на експорт насіння соняшнику, що дозволило стати великим виробником соняшникової олії, а Єврокомісія зараз наполягає на скасуванні такого мита.
"Ми не можемо зрозуміти цю вимогу, оскільки основні олієпереробні заводи розташовані не в Європі, а в Туреччині. Чому так Європа переживає за Туреччину? Ми готові постачати олію і в Європу, і в Туреччину", - підсумував Азаров.
Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров спрогнозував виконання Україною плану дій щодо безвізового режиму з Європейським союзом протягом року.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас